6 Δεκεμβρίου 2025

«Γλυκός» κίνδυνος: Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη μόλυβδο και κάδμιο


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition φέρνει στο φως μια σκοτεινή πλευρά της αγαπημένης μας μαύρης σοκολάτας: υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου, δύο νευροτοξικών μετάλλων που μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία μας. Παρά τα γνωστά οφέλη της μαύρης σοκολάτας, η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι τα προϊόντα κακάο περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Πηγή της μόλυνσης

Ο μόλυβδος και το κάδμιο είναι φυσικά στοιχεία του φλοιού της Γης και βρίσκονται στο καλλιεργούμενο έδαφος, κάνοντάς τα αδύνατο να αποφευχθούν. Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περιοχές με υπερβολική χρήση λιπασμάτων και συνεχιζόμενη βιομηχανική ρύπανση.

Σοκολάτα βιολογική; Ίσως όχι τόσο ασφαλής

Παρά τις προσπάθειες για πιο καθαρή καλλιέργεια, οι βιολογικές εκδοχές της μαύρης σοκολάτας δεν είναι απαλλαγμένες από το πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι εκδοχές εμφανίζουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου.

Πόσο σοβαρό είναι;

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 72 καταναλωτικά προϊόντα κακάο και βρήκε ότι το 43% των προϊόντων υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο για μόλυβδο, ενώ το 35% υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο για κάδμιο. Παρόλο που οι υγιείς ενήλικες που καταναλώνουν σοκολάτα σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κίνδυνο, ειδικά αν εκτεθούμε σε άλλες πηγές μολύβδου.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Leigh Frame, εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, αναφέρει: “Μια τυπική μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 30 γραμμάρια, οπότε η κατανάλωση 30 γραμμαρίων κάθε μέρα περίπου είναι ένας αρκετά μικρός κίνδυνος στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων.”

Παρόλα αυτά, η Jane Houlihan από το Healthy Babies Bright Futures τονίζει ότι τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου που βρέθηκαν στη μελέτη είναι ανησυχητικά και ισοδύναμα με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα που εξετάζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η επόμενη μπουκιά

Ενώ η σοκολάτα μπορεί να παραμείνει μια αγαπημένη λιχουδιά, αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές. Η βιομηχανία σοκολάτας καλείται να λάβει μέτρα για να μειώσει την παρουσία τοξικών μετάλλων στα προϊόντα της, προστατεύοντας έτσι την υγεία των καταναλωτών.

Μέχρι τότε, η απόλαυση της σοκολάτας με μέτρο φαίνεται να είναι το κλειδί για την αποφυγή των κινδύνων που αυτή η μελέτη αποκάλυψε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ