Η πανακότα με γεύση espresso είναι ένα εύκολο και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει την απαλή υφή της πανακότας με την ένταση του καφέ. Ιδανική επιλογή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε μια γλυκιά στιγμή χαλάρωσης.
Πανακότα με γεύση espressο: Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Αναμονή: 4-5 ώρες
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 100 ml γάλα πλήρες
- 80 g ζάχαρη
- 2 κουταλάκια στιγμιαίος espresso (ή 1 δόση δυνατό espresso)
- 2 φύλλα ζελατίνης (ή 1 κουταλάκι σκόνη ζελατίνης)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Κακάο ή τρίμματα σοκολάτας για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία ζελατίνης:
Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείτε σκόνη, διαλύστε τη σε λίγο ζεστό νερό και αφήστε τη να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά. - Ζέσταμα μιγμάτων:
Σε κατσαρόλα, βάλτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τον espresso. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το μείγμα να αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει). - Προσθήκη ζελατίνης:
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στραγγίστε τα φύλλα ζελατίνης και προσθέστε τα στο ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Αν χρησιμοποιείτε σκόνη, προσθέστε την και ανακατέψτε καλά. - Προσθήκη βανίλιας:
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε ξανά. - Γέμισμα φορμών:
Ρίξτε το μείγμα σε φορμάκια ή ποτήρια, αφήνοντας λίγο χώρο για διακόσμηση. Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η πανακότα. - Σερβίρισμα:
Ξεφορμάρετε (αν χρησιμοποιήσατε καλούπια) και διακοσμήστε με κακάο, τρίμματα σοκολάτας ή ακόμα και με λίγους κόκκους καφέ.
Tips
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση καφέ, αυξήστε την ποσότητα του espresso.
- Μπορείτε να συνοδεύσετε την πανακότα με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας για επιπλέον γεύση.

