Γιατί φωτογραφίζουμε;


Τι κρύβεται πίσω από μία φωτογραφία που τραβήξαμε; Τι μας οδήγησε στο να τραβήξουμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία; Είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ή μήπως τραβάμε φωτογραφίες απλά επειδή θέλουμε να απαθανατίσουμε τις στιγμές; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μας αρέσει να φωτογραφίζουμε ή όλα αποσκοπούν στο να «μαζέψουμε περισσότερα likes»;

Μαζεύοντας αναμνήσεις
Καταρχάς, όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να θυμόμαστε τις όμορφες στιγμές μας, αυτές που στα δύσκολα λησμονούμε και πολλές φορές ανατρέχουμε σε αυτές για να μας δώσουν δύναμη. Σίγουρα λοιπόν, η δημιουργία αναμνήσεων, η δημιουργία ενός φωτογραφικού άλμπουμ, είναι ένας από τους λόγους που μας αρέσει να τραβάμε φωτογραφίες. Ουσιαστικά, το συναίσθημα αυτό που μας οδηγεί σε πρώτο στάδιο στο να τραβήξουμε μια φωτογραφία είναι και αυτό που θα θέλουμε- θα έχουμε ίσως την ανάγκη- να αναβιώσουμε όταν θα την ξαναδούμε σε ανύποπτο χρόνο.

Είμαστε αυτό που φωτογραφίζουμε

Τα αίτια κάποιες φορές είναι βαθύτερα… Έχετε κοιτάξει ποτέ κάποια φωτογραφία, η οποία να σας έχει δημιουργήσει κάποιο έντονο συναίσθημα, είτε αρνητικό, είτε θετικό; Συνήθως όταν βλέπουμε την δουλειά κάποιου φωτογράφου μπορούμε να καταλάβουμε και κάποια στοιχεία της ψυχοσύνθεσής του. Έτσι λοιπόν χωρίς να το καταλαβαίνουμε, έμμεσα είμαστε αυτό που φωτογραφίζουμε. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει πως η φωτογραφία είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας μικρός καθρέφτης του εαυτού μας, της διάθεσής μας, του τι μας αρέσει. Ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου, τα βιώματά του και το περιβάλλον που ζει, καθένας από εμάς συγκινείται διαφορετικά. Η φωτογραφία λοιπόν, είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου.

Do it for the likes
Τι γίνεται όμως με τα likes; Ευτυχώς ή δυστυχώς, βρισκόμαστε στην εποχή που κυριαρχούν τα social media. Έτσι την σήμερον ημέρα, η φωτογραφία έχει πάρει μία άλλη μορφή, αυτή του instagram. Την λεγόμενη «όλα για το φαίνεσθε και τίποτα για το είναι» μορφή. Βρισκόμαστε στην εποχή της selfie, έχοντας ως σκοπό μας να πάρουμε πολλά likes, νιώθοντας με αυτό τον τρόπο πως είμαστε αρεστοί στην κοινωνία…

Εκθέτουμε τους εαυτούς μας όλο και περισσότερο, νιώθοντας έτσι πως γινόμαστε όλο και πιο αρεστοί. Πολλές φορές ακόμα, οι φωτογραφίες μπορεί να είναι προκλητικές με τον λάθος τρόπο, για κάποιους όμως όλα είναι αποδεκτά στον βωμό των likes.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε, ούτε και να ξέρουμε τι είναι σωστό και τι λάθος, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως η φωτογραφία είναι ένας τρόπος έκφρασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ