5 Δεκεμβρίου 2025

Μαρμελάδα βερίκοκο με άρωμα λεβάντας


Το βερίκοκο είναι από τα πιο αρωματικά καλοκαιρινά φρούτα, και σε συνδυασμό με τη λεβάντα αποκτά μια ντελικάτη γεύση που θυμίζει μεσογειακό καλοκαίρι. Αυτή η μαρμελάδα είναι ιδανική για να συνοδεύσει το πρωινό σας, να αρωματίσει γιαούρτι ή να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35–40 λεπτά
Διατήρηση: έως 6 μήνες σε αποστειρωμένα βάζα

Μαρμελάδα βερίκοκο με άρωμα λεβάντας- Υλικά

  • 1 κιλό ώριμα βερίκοκα (χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομμάτια)

  • 700 γρ. ζάχαρη

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1–2 κλωναράκια αποξηραμένης λεβάντας (βρώσιμης ποιότητας)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.

  3. Προσθέτουμε τα κλωναράκια λεβάντας μέσα σε ένα τουλπάνι (ή φίλτρο τσαγιού) για να τα αφαιρέσουμε εύκολα αργότερα.

  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (35–40 λεπτά).

  5. Κάνουμε τη δοκιμή στο πιάτο: ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα κρύο πιάτο. Αν «στέκεται» και δεν τρέχει, είναι έτοιμη.

  6. Αφαιρούμε τη λεβάντα, μεταφέρουμε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα για 10 λεπτά.

Tips

  •  Χρησιμοποιήστε βιολογικά βερίκοκα για πιο έντονο άρωμα.
  •  Μην παρακάνετε με τη λεβάντα, γιατί η γεύση της μπορεί να γίνει πικρή. Ένα μικρό κλωναράκι είναι αρκετό.
  •  Αν θέλετε πιο λεία υφή, περάστε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ πριν τη βράσετε τελείως.
  •  Η μαρμελάδα ταιριάζει εξαιρετικά με φρέσκο ψωμί, τυριά ή ακόμα και σαν γέμιση σε τάρτες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ