Αν αγαπάς τα κλασικά μπιφτέκια αλλά θες να τους δώσεις μια ξεχωριστή, πιο εκλεπτυσμένη νότα, τότε η σος ροκφόρ είναι η ιδανική επιλογή. Ο έντονος, πικάντικος χαρακτήρας του τυριού παντρεύεται μοναδικά με τον ζουμερό κιμά, δημιουργώντας ένα πιάτο που θυμίζει εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Μερίδες: 4
Μπιφτέκια με σος ροκφόρ – Υλικά
Για τα μπιφτέκια:
-
700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
-
1 κρεμμύδι τριμμένο
-
1 αυγό
-
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα και στραγγισμένες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σος ροκφόρ:
-
150 γρ. ροκφόρ
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Μπιφτέκια:
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, το λάδι και τον μαϊντανό.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Πλάθουμε μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο στους 200°C για 20–25 λεπτά.
-
Σος ροκφόρ:
- Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ροκφόρ σε κομμάτια.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Σερβίρισμα:
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σος ροκφόρ.
- Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή σαλάτα.
Tips
-
Αν θέλεις πιο ελαφριά σος, μπορείς να αναμείξεις το ροκφόρ με λίγο γιαούρτι στραγγιστό.
-
Για πιο πικάντικη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα Dijon στη σάλτσα.
-
Τα μπιφτέκια μπορούν να γίνουν και στον φούρνο με λαδόκολλα για πιο υγιεινή εκδοχή.

