Το γιουβέτσι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, συνδεδεμένο με οικογενειακά τραπέζια, Κυριακές και γιορτές. Η εκδοχή με μοσχάρι είναι ίσως η πιο γνωστή, ωστόσο η παραλλαγή με χταπόδι αποτελεί μια υπέροχη θαλασσινή εκδοχή που συνδυάζει το άρωμα της θάλασσας με την πλούσια γεύση της σάλτσας ντομάτας και την ιδιαίτερη υφή του κριθαριού. Το χταπόδι γιουβέτσι είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα θαλασσινά και θέλουν ένα πιάτο που να ενώνει το παραδοσιακό με το γκουρμέ στοιχείο.
Με την πλούσια γεύση του, το φαγητό αυτό μπορεί να σταθεί τόσο σε καθημερινό τραπέζι όσο και σε πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Το αργό μαγείρεμα επιτρέπει στο χταπόδι να γίνει τρυφερό, ενώ το κριθαράκι απορροφά όλα τα αρώματα, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που πραγματικά θυμίζει Ελλάδα.
Χταπόδι γιουβέτσι – Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 χταπόδι περίπου 1,2 – 1,5 κιλό
-
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
-
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
-
1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
-
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή θαλασσινών
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία χταποδιού:
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. -
Σοτάρισμα:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό. -
Μαγείρεμα χταποδιού:
Βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα. -
Σβήσιμο:
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. -
Σάλτσα:
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και αν θέλουμε λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. -
Προσθήκη κριθαριού:
Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα μαζί με 3 φλιτζάνια ζωμό (ή νερό). Ανακατεύουμε καλά. -
Μαγείρεμα γιουβετσιού:
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό ώστε να βράσει σωστά το κριθαράκι χωρίς να στεγνώσει. -
Ολοκλήρωση:
Όταν το κριθαράκι είναι al dente, αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 5 λεπτά να «σταθεί». -
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.
Tips
-
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρασί με λευκό, αν θέλετε πιο ελαφριά γεύση.
-
Το χταπόδι δεν χρειάζεται έξτρα αλάτι στην αρχή γιατί βγάζει από μόνο του αλμύρα. Δοκιμάστε στο τέλος και διορθώστε.
-
Αν θέλετε πιο «σάλτσα», κρατήστε λίγο παραπάνω ζωμό ώστε το γιουβέτσι να μην στεγνώσει.
-
Συνδυάζεται εξαιρετικά με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί.

