5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με μοσχάρι που περίσσεψε – Απλά θα την λατρέψεις


Η αξιοποίηση των περισσευούμενων φαγητών μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική γιορτή γεύσης. Το μοσχάρι, που συχνά μένει από την προηγούμενη μέρα, μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για μια πλούσια και χορταστική τάρτα. Με τραγανή ζύμη, βελούδινη κρέμα και την ένταση του μοσχαριού, η συνταγή αυτή παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργικότητα. Είναι το τέλειο πιάτο για οικογενειακό τραπέζι, brunch ή ακόμα και για μπουφέ, δίνοντας μια δεύτερη ζωή σε υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα απορρίμματα.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Μερίδες: 6

Τάρτα με μοσχάρι – Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμης τάρτας (έτοιμο ή σπιτικό)

  • 250 γρ. μοσχάρι μαγειρεμένο (περισσευούμενο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη) σε κυβάκια

  • 100 γρ. μανιτάρια σε φέτες

  • 150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα ή γραβιέρα)

  • 3 αυγά

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή θυμάρι)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία βάσης: Ανοίγουμε τη ζύμη τάρτας σε ταρτιέρα, τρυπάμε με πιρούνι τον πάτο και προψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.

  2. Σοτάρισμα: Σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μοσχάρι, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.

  3. Γέμιση: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο και τα μυρωδικά.

  4. Συναρμολόγηση: Απλώνουμε το μείγμα με το μοσχάρι πάνω στη βάση της τάρτας και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα αυγών-κρέμας.

  5. Ψήσιμο: Ψήνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.

Tips

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα λαχανικά που έχεις στο ψυγείο, όπως κολοκύθι ή καρότο.

  • Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγο μπλε τυρί ή καπνιστή γραβιέρα.

  • Αν το μοσχάρι είναι πολύ στεγνό, πρόσθεσε 2-3 κουταλιές από το ζουμί του μαγειρέματος για να κρατήσει υγρασία.

  • Τρώγεται και την επόμενη μέρα, ακόμα πιο νόστιμη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ