Ποια μαγαζιά άνοιξαν σήμερα, Δεύτερα 25 Μαΐου


Έπειτα από δύο μήνες, τα μαγαζιά της εστίασης σήκωσαν ρολά υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας που επιτάσσει ο κορονοϊός.

Σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, άνοιξαν εστιατόρια, καφέ και μπαρ υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με κανόνες ασφαλούς λειτουργίας για πελάτες και προσωπικό.

Συγκεκριμένα, άνοιξαν:

  1. υπηρεσίες εστιατορίων και κινητές μονάδες εστίασης
  2. δραστηριότητες παροχής ποτών
  3. υπηρεσίες πιστών καρτ και
  4. εργαστήρια πανεπιστημίων

Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα αίρεται το μέτρο περιορισμού σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά.

Έτσι, από τις 25 Μαΐου είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις με πλοίο σε όλα τα νησιά της χώρας ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, είχε επιτραπεί η μετάβαση σε Κρήτη και Εύβοια.

Τι ισχύει για το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Όσον αφορά στα καταστήματα υπάρχουν κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με αυτές, πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ελεύθερη η μετακίνηση σε όλα τα νησιά

Από σήμερα Δευτέρα, 25 Μαΐου επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες, ένα για Χίο – Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη).

Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών, όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αρκετός κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν η κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είτε από τις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είτε μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Ανοίγουν και οι οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις

Από σήμερα, Δευτέρα (25/5) οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η συμπλήρωση και επίδειξη του «Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ