Χριστούγεννα Lockdown: Τι θα γίνει με Εκκλησία και λιανεμπόριο


Χριστούγεννα Lockdown: Τι θα γίνει με Εκκλησία και λιανεμπόριο. Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις της στο τέλος της εβδομάδας την ίδια στιγμή που το δεύτερο κύμα κορωνοϊού εξακολουθεί να πιέζει το ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας και τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ακριβώς όπως το Πάσχα, με κλειστές εκκλησίες. Η Ιερά Σύνοδος πιέζει αυτό να μην επαναληφθεί και φαίνεται πως επικαλείται ότι εάν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, δε γίνεται να μην ανοίξουν και οι ναοί. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησία ετοιμάζεται να παρουσιάσει πρόταση προκειμένου οι ναοί να είναι ανοιχτοί την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και τα Θεοφάνια ακολουθώντας όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Υπό εξέταση είναι ακόμη και όλα τα σενάρια για το πότε και πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Στην περίπτωση των μικρών εμπορικών καταστημάτων είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν υγειονομικοί κανόνες από ό,τι στις εκκλησίες, ενώ ενδέχεται να ανοίξουν σταδιακά καταστήματα διαφόρων ειδών. Το ωράριο των καταστημάτων μάλιστα θα είναι διευρυμένο για να αποφευχθεί συνωστισμός.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά αργότερα από τις 9 μ.μ που ισχύει τώρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το χρονικό όριο μετακινήσεων ακόμη περισσότερο για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει με ποιον κωδικό ή διαδικασία θα επιτρέπεται η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι στο πλαίσιο της σύστασης του πρωθυπουργού για “Χριστούγεννα το πολύ με μία οικογένεια ακόμη” και της οδηγίας για γιορτινό τραπέζι με μέχρι 9 άτομα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ