7 Δεκεμβρίου 2025

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ


Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, συνεπής με τις ανακοινώσεις της.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ