Νόμος Καλιφόρνια: Απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να σκέφτονται τα παιδιά πάνω από το κέρδος


Νόμος Καλιφόρνια: Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια ενέκριναν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να βάζουν την ευημερία των παιδιών πάνω από τα κέρδη όταν σχεδιάζουν εφαρμογές ή άλλα διαδικτυακά προϊόντα. Το νομοσχέδιο κατευθύνεται στο γραφείο του Κυβερνήτη Gavin Newsom, του οποίου η υπογραφή χρειάζεται για να γίνει νόμος ο νόμος για τον κώδικα σχεδίασης κατάλληλων προγραμμάτων για την ηλικία στην πολιτεία που φιλοξενεί τιτάνες της Silicon Valley, όπως η Meta, η Google και η Apple.

Το γραφείο της συνέλευσης Buffy Wicks είπε ότι το νομοσχέδιο – AB 2273 – εγκρίθηκε ομόφωνα.

Εάν υπογραφούν στη νομοθεσία, οι εταιρείες που κατασκευάζουν εφαρμογές ή ιστοτόπους θα πρέπει να ενσωματώσουν προϊόντα προστασίας για παιδιά, ακόμη και αν αυτά προορίζονται για ενήλικες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

«Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν και παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες, προϊόντα ή λειτουργίες στις οποίες είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα καλύτερα συμφέροντα των παιδιών κατά τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή αυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας, προϊόντος ή δυνατότητας», έγραφε το νομοσχέδιο.

«Εάν προκύψει σύγκρουση μεταξύ των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων των παιδιών, οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών έναντι των εμπορικών συμφερόντων».

Ο νόμος θα εμπόδιζε τις εταιρείες τεχνολογίας από το να δημιουργούν προφίλ παιδιών και να πωλούν τα δεδομένα τους, εκτιμώντας τις ηλικίες τους ή σχεδιάζοντας χαρακτηριστικά που είναι επιζήμια για την ευημερία τους, είπε ο Wicks σε ένα tweet.

Το νομοσχέδιο βασίστηκε στο πρότυπο του Κώδικα Σχεδιασμού Κατάλληλο υ για Ηλικία Age Appropriate Design Code που ψηφίστηκε στη Βρετανία πέρυσι, σύμφωνα με το Ίδρυμα 5Rights, μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στο διαδίκτυο.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Καλιφόρνια όχι μόνο θέτει τα πρότυπα για τα παιδιά που ζουν στην αυλή του τεχνολογικού τομέα, αλλά ανοίγει επίσης τον δρόμο για τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο», δήλωσε ο ιδρυτής της 5Rights, Beeban Kidron σε μια ανακοίνωση.

Η εμπορική ένωση NetChoice, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τις Google, Meta και TikTok, ζήτησε από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, μαζί με δύο άλλους που επιδιώκουν να ρυθμίσουν τον τρόπο λειτουργίας των διαδικτυακών πλατφορμών.

Ένα από τα νομοσχέδια απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν δημόσια τις πολιτικές τους σχετικά με το διαδικτυακό μίσος, την παραπληροφόρηση, τον εξτρεμισμό και την παρενόχληση, καθώς και βασικές μετρήσεις και δεδομένα σχετικά με την επιβολή αυτών των πολιτικών.

«Η Καλιφόρνια υπήρξε ηγέτης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά οι ενέργειες του νομοθέτη θα έδιναν στους καινοτόμους έναν ακόμη λόγο να εγκαταλείψουν το Golden State για να αποφύγουν την υπερβολικά επαχθή ρύθμιση που βλάπτει τις οικογένειες και παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση», δήλωσε η σύμβουλος πολιτικής του NetChoice, Jennifer Huddleston.

Η NetChoice υποστήριξε ότι υπάρχουν καλύτερες πολιτικές που θα μπορούσε να εφαρμόσει το κράτος για να βοηθήσει τους γονείς να διατηρήσουν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο και να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ