Ο Θανάσης Βέγγος, ο «καλός μας άνθρωπος», σαν σήμερα μάς χάρισε μια μεγάλη στεναχώρια. Δεν το συνήθιζε, δεν το ήθελε, γέλιο απλόχερα επιθυμούσε να προσφέρει, αλλά στις 3 Μαΐου το 2011, ήταν κάτι πάνω από τις δυνάμεις του. «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο και τον πολιτισμό γενικότερα. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Βέγγος ήταν μια ισχυρή αλλά και ιδιότυπη προσωπικότητα και προτού γίνει ηθοποιός ήταν κατασκεύαζε τσάντες.
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 3 Μαΐου του 2011.

Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη “Μαγική Πόλις” και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
https://youtu.be/F5fLEdDmcfE
Τα επόμενα χρόνια «χτίζει» στον κινηματογράφο τον χαρακτήρα που γνωρίσαμε όλοι. Του αεικίνητου και γκαφατζή και όλα πήραν τον δρόμο του. Ο Θανάσης Βέγγος είπε να κάνει το βήμα παραπάνω και να δημιουργήσει μια δική του εταιρεία γέλιου, την «Θου-Βου ταινίες γέλιου», αλλά όσο ταλέντο είχε στην υποκριτική, άλλο τόσο του έλειπε από τη διαχείριση οικονομικών.
https://youtu.be/O0y_SbiQ-uE
Όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», ένα από τα λάθη του ήταν, «για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας. Έφτανε στο σημείο να πουλήσει το 120% με 130% της ταινίας και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το 30% ή το 20% επιπλέον».
Η φήμη του «κακοδιαχειριστή» στα οικονομικά όμως γρήγορα εξαπλώθηκε και πολλοί θέλησαν να το εκμεταλλευτούν. Όπως ένας ηλεκτρολόγος που του είχε πει πως η γυναίκα του ήταν έγκυος και ο Βέγγος του… δώρισε ποσοστά από μια ταινία του. Μετά την προβολή όμως αυτής, ο καλόκαρδος κωμικός δεν είχε χρήματα για να δώσει στον ηλεκτρολόγο και εκείνος τον κατήγγειλε και τον οδήγησε στα δικαστήρια.
Όσοι τον γνώριζαν καλά, ανέφεραν πως η οικονομική καταστροφή του Βέγγου επήλθε επειδή ήταν τελειομανής. Δεν λογάριαζε τα χρήματα σαν παραγωγός. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μπορούσε να γυρίσει δεκάδες φορές μία σκηνή, μέχρι να ολοκληρωθεί έτσι ακριβώς όπως ήθελε. Τότε όμως το φιλμ ήταν πολύ ακριβό και έπρεπε να πληρώνει με λεφτά που δεν είχε. Το είχε αναγνωρίσει βέβαια κάποια στιγμή, λέγοντας: «Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή»!
Παρά τις επιτυχίες στις ταινίες του όμως, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την πτώχευση. Οι δανειστές του τον πίεζαν, η εφορία τον κυνηγούσε και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες, του είχαν γυρίσει την πλάτη.
Έφτασε στο σημείο να χάσει το σπίτι του στην Κυψέλη όπου ζούσε με την οικογένειά του.
«Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα» είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο Θανάσης Βέγγος κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά πολλά χρόνια αργότερα, με τα οικονομικά του να αναλαμβάνει ένας φίλος και συνεργάτης του, ο Ντίνος Κατσουρίδης.


