Τι είναι βιοδυναμικό κρασί;


Βασισμένο σε μια βάση μεθόδων βιολογικής καλλιέργειας, τα βιοδυναμικά κρασιά φτιάχνονται με διάφορες τεχνικές που σε πολλούς μπορεί να φαίνονται περίεργες. Για παράδειγμα γεμίζουν με κομποστοποιημένα υλικά κέρατα αγελάδων και θάβουν τα κέρατα στο έδαφος. Αργότερα, τα ξεθάβουν και διασκορπίζουν το περιεχόμενό τους μέσα στον αμπελώνα.

Βιοδυναμική καλλιέργεια και μερικές ασυνήθιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται

Συχνά περιτυλιγμένη με ασαφή μυστικισμό, η βιοδυναμική γεωργία είναι, ουσιαστικά ένα σύστημα γεωργικών πρακτικών αιώνων που έχουν ως βασικό άξονα τη βιωσιμότητα του εδάφους. Ο Αυστριακός φιλόσοφος Ρούντολντ Στάινερ μπορεί να πιστώνεται ως ο θεμελιωτής της βιοδυναμικής, αλλά οι μέθοδοι του βασίζονταν στην πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί χιλιάδες χρόνια πριν από Γάλλους μοναχούς και πρόκειται για παθήματα που έγιναν μαθήματα.

Στην ουσία, η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια πνευματική επιστήμη αφιερωμένη στη δημιουργία ενός «ζωντανού ισοζυγίου». Οι καλλιέργειες διαχειρίζονται ολιστικά ως αναγεννητικός ζωντανός οργανισμός στον οποίο τα φυτά αποτελούν το «μεσαίο βασίλειο» μεταξύ των δυνάμεων της γης και του σύμπαντος.

Και αν όλα αυτά ακούγονται περίεργα, πρέπει να ξέρετε ότι εδώ και αιώνες καλλιεργητές από διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο προγραμματίζουν την φύτευση ανάλογα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Ακόμη και ο κλασικός Καζαμίας του Αγρότη συμπεριλαμβάνει ωροσκόπια και σεληνιακούς χάρτες από την ίδρυσή του το 1792, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να φυτεύουν τον σπόρο τους ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης.

Τι είναι οργανική, βιολογική, συμβατική, βιώσιμη και βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια;

“Οι βιοδυναμικές μέθοδοι περιλαμβάνουν πολύ λίγες εξωτερικές εισροές στον αμπελώνα”, λέει η Lisa Perrotti-Brown, συντάκτρια της ιστοσελίδας Wine Advocate του Robert Parker και συγγραφέας του βιβλίου: Tasting Like a Wine Critic: A Guide to Understanding Wine Quality “Η όλη φιλοσοφία δίνει έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των αγροτικών αποβλήτων και τη δημιουργία πολύ μικρών, ή καθόλου, αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον”.

Η βιοδυναμική καλλιέργεια βασίζεται στα θεμέλια μεθόδων βιολογικής καλλιέργειας – όπως ο αποκλεισμός τεχνητών χημικών ουσιών και λιπασμάτων – με την προσθήκη των δικών της μοναδικών πρακτικών. Το έδαφος και τα αμπέλια διατηρούνται με τη χρήση ειδικών λιπασμάτων και φυτικών εγχύσεων που ονομάζονται παρασκευάσματα. Αυτά τα παρασκευάσματα συσκευάζονται σε κέρατα αγελάδων, θάβονται στο έδαφος και αργότερα αποκαλύπτονται και διασκορπίζονται μέσα στον αμπελώνα. Επίσης, οι βιοδυναμικοί οίνοι παρασκευάζονται χωρίς “παραγόμενες” προσθήκες, όπως οι εμπορικοί ζυμομύκητες ή προσαρμογές της οξύτητας.

Εκείνοι που πιστεύουν σε αυτές τις φιλοσοφίες λένε ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε οίνους που είναι πιο χαρακτηριστικοί για το terroir στο οποίο δημιουργούνται. “Υποθέτω ότι ένα κοινό στοιχείο που οι λάτρεις του κρασιού λατρεύουν σε πολλά βιοδυναμικά κρασιά είναι ότι έχουν κάποια ανεξήγητη ενέργεια”, προσθέτει η Perrotti-Brown. “Οι υποστηρικτές ορκίζονται στις βιοδυναμικές μεθόδους, όχι μόνο γιατί μπορούν να δώσουν το καλύτερο δυνατό κρασί από ένα συγκεκριμένο αμπελώνα, αλλά και ως αειφόρος γεωργία, που είναι μια πολύ λογική φιλοσοφία.

Τι συμβαίνει με τα φυσικά κρασιά; Είναι κάτι σαν το κίνημα του πανκ ή της acid house;

Για να βρείτε μια βιοδυναμική φιάλη, αναζητήστε ένα λογότυπο της Demeter International, της μεγαλύτερης και πιο γνωστής βιοδυναμικής πιστοποίησης. Ο Biodyvin είναι ένας άλλος, πολύ μικρότερος, πιστοποιητής.

Ψάχνετε για συγκεκριμένες συστάσεις; Ορισμένα από τα προσωπικά αγαπημένα κρασιά της Perrotti-Brown επίσης τυγχάνουν βιοδυναμικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Domaine Leflaive στην Βουργουνδία, μαζί με το Domaine Leroy και το Domaine des Comtes Lafon. Μερικά από τα καλύτερα κτήματα στη Νέα Ζηλανδία παράγουν βιοδυναμικά κρασιά, όπως το Pyramid Valley, το Felton Road και το Millton Vineyards, και στην Αυστραλία, είναι ένας τεράστια υποστηρικτής του Cullen στο Margaret River. Στην Αμερική, αγαπά τα κρασιά του Littorai στην ακτή Sonoma.

“Αυτοί που αγαπούν το κρασί απολαμβάνουν τις ιστορίες, ειδικά όταν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερο για ένα μπουκάλι”, λέει η Perrotti-Brown. “Είναι μια καλή δικαιολογία για να ξοδέψει κάποιος περισσότερα, όταν αντιληφθεί τις εξαιρετικές προσπάθειες που χρειάζονται για να γίνουν οι βιοδυναμικές μέθοδοι”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ