Το να προπονείσαι το Σαββατοκύριακο έχει τα ίδια οφέλη με τις καθημερινές


Εάν αγωνίζεσαι να βρεις χρόνο για γυμναστική μέσα στην εβδομάδα, αυτά τα νέα είναι καθησυχαστικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Loughborough και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η άσκηση μόνο το Σαββατοκύριακο, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. Συμβάλλει, ώστε να έχεις σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε παρόμοιο ποσοστό με όσους γυμνάζονται τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό γιατί αφιερώνουν το Σαββατοκύριακο σε προπονήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, συμπληρώνοντας 150 λεπτά άσκησης.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μια έρευνα περίπου 64.000 ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών στην Αγγλία και τη Σκωτία. Συγκρίθηκαν με εκείνα ατόμων που δεν ασκούνταν. Έδειξαν ότι όσοι προπονούνταν μια ή δύο ημέρες της εβδομάδας μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 41% και από καρκίνο κατά 18%. Υπήρξε ελάχιστη διαφορά από εκείνους που ασκούνταν τακτικά τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα (ποσοστά 41% και 21% αντίστοιχα).

Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της άσκησης που είναι ωφέλιμη ακόμα και όταν δεν γίνεται καθημερινά. Μια ευπρόσδεκτη είδηση για όσους έχουν πολυάσχολο τρόπο ζωής. Η σύγχρονη καθημερινότητα δεν αφήνει περιθώρια σε πολλούς να γυμναστούν σε τακτική βάση. Εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν κάποιο άθλημα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ανησυχούν ότι δεν είναι αρκετό. Κι όμως αρκεί, για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς. Όσοι αφιερώνουν χρόνο για άθληση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιο ξεκούραστοι. Είναι πιο συνειδητοποιημένοι και το απολαμβάνουν περισσότερο. Δεν υπάρχει το άγχος επιστροφής στις υποχρεώσεις τους. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια η άσκηση να γίνεται αποδοτικότερη και να έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Όπως αναφέρθηκε, οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση την εβδομάδα.

Μπορείς, επομένως, να κάνεις ποδηλασία ή γρήγορο περπάτημα. Η δεύτερη εναλλακτική σου είναι να μοιράσεις τον χρόνο σε 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το τένις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ