Υπόθεση ΔΕΠΑ: Απόφαση «κόλαφος» κατά ELFE – Λαυρεντιάδη από το Πρωτοδικείο Αθηνών


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση κατά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία λύνει τα χέρια στη ΔΕΠΑ να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

H απόφαση 855/2019 βάζει τέλος σε μια τριετή πρακτική ανακύκλωσης μεταχρονολογημένων επιταγών δεκάδων εκατομμυρίων από την ELFE προς τη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, απορρίπτοντας το αίτημα της πλευράς Λαυρεντιάδη για συνέχιση της παροχής αερίου με αυτή τη μέθοδο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες, καθώς το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 130 εκατ. ευρώ. Έχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Η διαχείριση της υπόθεσης περνά πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων επιλογών, π.χ. αν θα θέσει την ELFE σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και αν θα συνεχίσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η ιστορία των αγωγών Λαυρεντιάδη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, όταν η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στη ΔΕΠΑ για τα χρέη της ELFE. Ακολούθησε επείγον έγγραφο του τότε προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Γιώργου Παντελή προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο, από τον οποίο ζητούσε διευκρινίσεις για τις σχέσεις ELFE – ΔΕΠΑ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ