Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά το χαμηλό σωματικό βάρος

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά. Ωστόσο, το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και για το πολύ χαμηλό βάρος, το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την υγεία.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο όρος ελλιποβαρές δε χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα παιδί που είναι απλά «αδύνατο», αλλά αναφέρεται σε παιδιά που έχουν σωματικό βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού, όπως προκύπτει από αντικειμενικούς δείκτες, που λαμβάνουν υπόψη το φύλο, την ηλικία και το ύψος.

Αρχικά, ένα παιδί με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος είναι πιθανό να λαμβάνει ανεπαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή του, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης ή και να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων έλλειψης και διαταραχές, όπως για παράδειγμα η σιδηροπενική αναιμία. Παράλληλα, η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το παιδί πιο «ευάλωτο» σε λοιμώξεις.

Τέλος, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος στα παιδιά είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη κάποιου νοσήματος ή διαταραχής, γεγονός που θα πρέπει να εξετάσει ο παιδίατρος.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ