Brexit – Μέι: Ψηφίστε τη συμφωνία και παραιτούμαι. Νέο υπουργικό συμβούλιο


Με την πλάτη στον τοίχο παραμένει η Τερέζα Μέι, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της να στηρίξουν τη συμφωνία που έχει κάνει με την Ε.Ε. για το Brexit.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι είναι σε… απόγνωση και έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί, μετά φυσικά από απειλές, ότι θα παραιτηθεί αν οι διαφωνούντες βουλευτές (και επίδοξοι διάδοχοί της στην ηγεσία των Τόρις) ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit.

Την Κυριακή (24.03.2019), η Τερέζα Μέι υποδέχτηκε στο Τσέκερς (σ.σ. την εξοχική κατοικία του εκάστοτε Βρετανού πρωθυπουργού) τους λεγόμενους Brexiteers. Τα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών που θέλουν Brexit πάση θυσία. Σύμφωνα με το ITV News, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τους υποσχέθηκε πως αν ψηφίσουν τη συμφωνία (που έχει καταψηφιστεί δυο φορές) για την αποχώρηση από την Ε.Ε. τότε εκείνη θα τους κάνει το χατίρι (σ.σ. προσπαθούν καιρό να την κάνουν να παραιτηθεί).

Υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της

«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τερέζα Μέι δεν έδωσε… κάτι συγκεκριμένο και «δεν υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί». Brexit: Σχέδιο για να “τελειώσουν” τη Μέι ετοιμάζουν 11 υπουργοί της κυβέρνησης

Σε… παραίτηση κάλεσε την πρωθυπουργό της Βρετανίας και η εφημερίδα Sun. Στο κύριο άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως η Τερέζα Μέι πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μόλις η συμφωνία της για το Brexit εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. «Τέλος χρόνου Τερέζα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μοναδική ευκαιρία που έχει η Μέι ώστε το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία της, είναι να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της.

Εκείνη που δεν θέλει να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι είναι η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ. «Πιστεύω πως η πρωθυπουργός κάνει το σωστό, σκεπτόμενη το εθνικό συμφέρον, αυτή τη χώρα, και προσπαθώντας να βάλει τέλος σ’ αυτό το χάος περνώντας αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Ραντ στο Sky News.

Σε περίπτωση που η τρίτη ψηφοφορία για το Brexit έχει την ίδια κατάληξη, αν απορριφθεί δηλαδή, ίσως η Βρετανία να μην φύγει τελικά από την Ε.Ε. και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια συνταγματική κρίση και μια κρίση της δημοκρατίας κατά τον υπουργό Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ.  

«Είτε φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία… είτε φεύγουμε χωρίς συμφωνία, κάτι που είναι δυνατό, αλλά πιστεύω πως το κοινοβούλιο το καθιστά απίθανο, ή δεν φεύγουμε καθόλου, κάτι που πιστεύω πως θα προκαλούσε μια κρίση δημοκρατίας, καθώς και συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC.Ψάχνοντας διέξοδο

Δεν αποκλείεται, η Τερέζα Μέι να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν με τη λεγόμενη διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών για να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit, έγραψε ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στην Telegraph. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιλογές θα είναι: «η συμφωνία της Μέι, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνειακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ».

Δεν αποκλείεται όλα αυτά να τεθούν επί τάπητος στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στη Ντάουνιγκ Στριτ από το μεσημέρι της Δευτέρας (25.03.2019). Η κυβέρνηση Μέι είναι διχασμένη, αφού οι μισοί τη στηρίζουν και οι υπόλοιποι θέλουν να παραιτηθεί!

Εξάλλου, το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια ακόμη συζήτηση της Βουλής για το Brexit, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit.

Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ