Brexit: Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος


Οι Βρετανοί φαίνεται πως αρχίζουν και αλλάζουν γνώμη για το Brexit αλλά και πάλι αυτό δεν θεωρείται απόλυτο, σύμφωνα με Βρετανό δημοσκόπο.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Τζον Κέρτις, αλλαγή στους ψηφοφόρους υπάρχει αλλά δεν θεωρεί σίγουρο πως έχει αλλάξει η συνολική άποψη των Βρετανών για τη χρησιμότητα του Brexit.

Brexit: Νέο χαστούκι στη Μέι – Της παίρνει τον έλεγχο η Βουλή

Συγκεκριμένα ο κ. Κέρτις αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η αποχώρηση από την ΕΕ ίσως να μην είναι απαραίτητα η θέση που υποστηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί.

Σχεδόν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 52%, το έθνος παραμένει διχασμένο για τον τρόπο αποχώρησης, αλλά και για τον αν τελικά θα πρέπει να γίνει.

Και αυτό γιατί ενώ βουλευτές και κυβέρνηση διαφωνούν για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία, η έρευνα Social Attitudes που συνέταξε ο Κέρτις και περιλαμβάνει μια σύνοψη των δημοσκοπήσεων, δείχνει πως για τον μήνα Φεβρουάριο, το ποσοστό υπέρ της παραμονής είναι 55% ενώ υπέρ του Brexit το 45%.Χαρακτηριστικό είναι πως πέρσι τον Ιούνιο το ποσοστό κατά του Brexit ήταν μεγαλύτερο κατά 8 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετές για να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το εάν, δυόμισι χρόνια μετά την αρχικό δημοψήφισμα, η αποχώρηση από την ΕΕ συνεχίζει απαραιτήτως να εκπροσωπεί την άποψη της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού», δήλωσε ο Κέρτις.

«Αλλά δεδομένων των πιθανών αδυναμιών όλων των ερευνητικών εργασιών, το προβάδισμα του Remain στα στοιχεία μας δεν είναι αρκετά μεγάλο για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα ήταν η έκβαση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος».

Σε αυτό που συμφωνούν απόλυτα οι υπέρ και οι κατά του Brexit είναι ένας. Πως έχει υπάρχει πολύ κακή διαχείριση της διαδικασίας για την αποχώρηση.

«Όσο τραβά σε μάκρος η διαδικασία του Brexit, τόσο πιο επικριτικοί και απαισιόδοξοι έχουν γίνει οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Κέρτις, ενώ τα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι συντριπτικά. Το 85% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής και το

80% όσων τάχθηκαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν ότι έχει γίνει κακή διαχείριση του Brexit.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ