Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση της ανοσοθεραπείας μέσω του μικροβιώματος


Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν οι ανοσολογικές θεραπείες κατά του καρκίνου. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συσχετίζεται με ένα πιο ποικιλόμορφο εντερικό μικροβίωμα και μια καλύτερη ανταπόκριση σε αυτές τις θεραπείες, ενώ η λήψη προβιοτικών φαίνεται να κάνει το αντίθετο.

Η συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, του εντερικού μικροβιώματος και της αντίδρασης στην ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Parker Cancer Immunotherapy. Τα αποτελέσματα, τα οποία αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης AACR 2019 στις ΗΠΑ, προέρχονται από μια μελέτη μεταξύ των ασθενών με μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ανοσοθεραπεία anti-PD-1 και δείχνουν ότι όσοι ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε ίνες, είχαν έως και πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθούν στη θεραπεία.

“Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία”, σχολίασε η ερευνήτρια Christine Spencer. “Αλλά με αυτή την προκαταρκτική έρευνα σε καρκινοπαθείς και στο μικροβίωμα, φαίνεται ότι οι ίνες συνδέονται επίσης με μια καλύτερη απάντηση στην ανοσοθεραπεία”. Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη για τη σχέση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος και της απόκρισης στην ανοσοθεραπεία αποκλεισμού στα σημεία ελέγχου. Χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από 113 ασθενείς με μελάνωμα που άρχισαν θεραπεία στο MD Cancer Cancer Center στο Texas, οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την ποικιλία και τον τύπο των βακτηριακών ειδών που βρήκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα εντερικό μικροβίωμα με πιο ποικίλα βακτηριακά είδη σχετίζεται με την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Επίσης, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο μικροβίωμα με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος.

Έχει αναφερθεί πιο παλιά ότι ασθενείς με μελάνωμα με μικροβίωμα πλούσιο σε βακτήρια της οικογένειας Ruminococcaceae ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε θεραπεία anti-PD-1. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες αποτελούμενη από ολόκληρους σπόρους, φρούτα και λαχανικά, ήταν θετικά συνδεδεμένη με αυτή τη βακτηριακή οικογένεια σε αντίθεση με τις πλούσιες σε μεταποιημένα κρέατα και σάκχαρα δίαιτες. “Διαπιστώσαμε ότι η δίαιτα και τα συμπληρώματα φαίνεται να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου, πιθανότατα εξαιτίας αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου”, εξηγεί η Spencer. “Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει μεγάλο ρόλο στο συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε – είτε με δίαιτα είτε με άλλα μέσα – για να βελτιώσουμε την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία είναι πραγματικά συναρπαστική”.

Από ένα σύνολο 46 ασθενών διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ήταν περίπου πέντε φορές πιο πιθανό να ανταποκριθούν στην θεραπεία σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μια φτωχή σε ίνες δίαιτα. Παραδόξως, η χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων συσχετίστηκε με μικρότερη ποικιλία ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο. “Υπάρχει μια αντίληψη ότι η λήψη προβιοτικών βελτιώνει την υγεία του εντέρου, αλλά τα αποτελέσματά μας, αν και είναι ακόμη νωρίς, υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να μην συμβαίνει και για τους ασθενείς με καρκίνο”, κατέληξε η Spencer.

Τέλος, οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν συμπληρώματα προβιοτικών χωρίς συνταγή πρέπει να συζητούν πρώτα με τους γιατρούς τους σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη. «Δεν λέμε ότι όλα τα προβιοτικά είναι κακά, αλλά το μήνυμα είναι ότι αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν μελετηθεί ποτέ σε ασθενείς με ανοσοθεραπεία και τα δεδομένα μας υποδηλώνουν για πρώτη φορά ότι μπορεί να έχουν σημασία», δήλωσε η Spencer και παραδέχθηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη σχετικά με τη δίαιτα και την ανοσοθεραπεία με μελάνωμα και συμφώνησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν οι γιατροί μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ