Τελειώνει η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα, για όσους πρέπει να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, και δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Ελάχιστες ημέρες απομένουν έως ότου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε μεταβολές χωρίς να πληρώσουν.

Η προθεσμία αυτή αφορά όσους απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων θα πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν το Ε9 πριν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διάταξη που απαλλάσσει από τα πρόστιμα όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις Ε9. Φορολογικές δηλώσεις: Εκκαθαριστικά «φωτιά»! Ένας στους 5 πληρώνει επιπλέον φόρο 519€

Αυτό ισχύει για όσους άλλαξε η περιουσιακή εικόνα μέχρι το τέλος του 2018. Οι μεταβολές από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά δηλώνονται μέχρι και τις 31 Μαΐου του επόμενου έτους της μεταβολής. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος αγοράσει τον Ιούνιο μια κατοικία θα πρέπει να τη δηλώσει στο Ε9 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020.

Όσοι όμως είχαν τα προηγούμενα χρόνια αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα τις οποίες δεν έχουν δηλώσει θα πρέπει να σπεύσουν εάν θέλουν να γλιτώσουν το πρόστιμο.

Για να δηλωθεί κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν στο Taxis θα μπουν στον προσωπικό λογαριασμό τους και από εκεί θα επιλέξουν την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Για να διορθωθεί την περιουσιακή κατάσταση πρέπει να δηλωθούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προ επισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ