Ψωμί χωρίς αλεύρι

Είμαι ψωμού, τ’ομολογώ ανερυθρίαστα! Δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα καλοψημένο καρβέλι ζυμωτό ψωμί…Α, είμαι και εκλεκτική. Δεν μπορώ δηλαδή να συμβιβαστώ με εκείνα τα άσπρα φουσκωτά λαστιχόψωμα που κυκλοφορούν ευρέως στις μέρες μας. Προτιμώ να μην τα αγγίξω καν. Από τότε που διορίστηκα στην Ζάκυνθο έχω ευχαριστηθεί πεντανόστιμο ζυμωτό ψωμί! Οι περισσότεροι φούρνοι φτιάχνουν υπέροχα καρβέλια και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Καμιά φορά φτιάχνει κι ο Κωστής στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής, το οποίο είναι πολύ συμπαθητικό. Εγώ δεν είχα ψήσει ποτέ το δικό μου ψωμάκι μέχρι πριν λίγες μέρες που δοκίμασα μια συνταγή από ένα γερμανικό περιοδικό μαγειρικής. Ο τίτλος ήταν δελεαστικός «τραγανιστό ψωμί χωρίς γλουτένη». Βλέπω τα υλικά και παθαίνω σοκ! Μόνο σπόροι και καθόλου αλεύρι! «Οκ, αυτό πρέπει να το φτιάξεις, Ελένη», αναφώνησα μεμιάς! Το γεγονός ότι η συνταγή ήταν αναγνώστριας με έκανε να πιστεύω ακόμα περισσότερο ότι θα ήταν καλό. Αυτοί οι Γερμανοί εξάλλου φημίζονται για τα εναλλακτικά ψωμιά τους!

Και μπήκα με την πρώτη ευκαιρία στην κουζίνα κι έφτιαξα μέσα σε ελάχιστα λεπτά το πιο εύκολο και υγιεινό ψωμί! Χωρίς ζύμωμα, χωρίς αναμονή, χωρίς καμία δυσκολία! Απλά αλέθεις όλα τα υλικά, ανακατεύεις με νερό και ψήνεις. Τόσο απλά…Θα σας φανούν πολλά τα υλικά. Να σημειώσω ότι βγαίνει ένα καρβέλι λίγο λιγότερο από 1,5 κιλό. Επίσης διατηρείται πολλές μέρες (την πέμπτη μέρα ήταν ακόμα φρέσκο) και το πιο σημαντικό: είναι τόσο μεστό γεύσης και τόσο θρεπτικό που με δυο λεπτές φέτες ή μια μπαμπάτσικη χορταίνεις. Σε μας άρεσε και σκέτο σαν σνακ, αλλά κυρίως το απολαύσαμε στο πρωινό μας με μαρμελάδα ή φιστικοβούτυρο. Επιβάλλεται να το φτιάξετε! Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε! Δεν είναι ένα συνηθισμένο ψωμί, είναι ένα σούπερ ντούπερ τραγανιστό πολύσπορο ψωμάκι ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ!

Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλή εβδομάδα! Κι όπως λέω και στο Instagram να κάνετε την κάθε μέρα γιορτή! (το αγαπημένο μου hashtag #καθεμεραγιορτη). Μουάτς!

Υλικά για ένα καρβέλι σχεδόν 1.5 κιλό:
290 γρ. βρώμη
270 γρ. ηλιόσπορος
180 γρ. λιναρόσπορος
65 γρ. σουσάμι
65 γρ. κολοκυθόσπορος
4 κ.γ. σπόροι chia
8 κ.σ. ψύλλιο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι για τους μη vegan
6 κ.σ. ελαιόλαδο
700 ml ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Αλέθω όλα τα υλικά. Κατόπιν τα βάζω σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύω. Σε μπολάκι ανακατεύω το λάδι με την αγαύη και τα χύνω στα στερεα υλικά. Ρίχνω σιγά σιγά και το νερό στο κι ανακατεύω με προσοχή. (στη συνταγή έλεγε ότι μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο, ωστόσο εγώ το έβαλα όλο). Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα μακρόστενη του κέικ, την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στπυς 200C για περίπου 45 λεπτά. Τραβώ τη λαδόκολλα και αφήνω το ψωμάκι να κρυώσει. Υπομονή για μισή ώρα μέχρι να κρυώσει για να το κόψω. Καλοφάγωτο!

Σημ. το τυλίγω με μια πετσέτα και το φυλάω στον φούρνο. Διατηρείται έτσι για τουλάχιστον 5 μέρες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here