“Ναι μεν αλλά”, λένε Πομπέο και Λαβρόφ για την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να κάνουν μια προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Μόσχα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στο Σότσι, δηλώνοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αυτό θα είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών μας. Θα κάνουμε το πάν για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. «Δεν θα ανεχθούμε ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2020»

Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι η αμερικανική πλευρά έθεσε στις συνομιλίες το ζήτημα της απελευθέρωσης Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στην Ρωσία, όπως και ότι έθιξε ζητήματα που σχετίζονται με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μείνουν αυτά τα ζητήματα στο παρελθόν», αλλά προειδοποίησε την Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό της προειδοποίησης του είπε, χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία θα γίνουν ακόμη χειρότερες σε περίπτωση που η Μόσχα παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία του 2020

Σε σχέση με αυτό ο Πομπέο υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να παρέμβει στις εσωτερικές της υποθέσεις επειδή οι εκλογές είναι «ένα απολύτως ιερό πράγμα για την Ουάσιγκτον».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε παράλληλα ότι «ο αμερικανικός λαός είναι φιλικός με τον ρωσικό λαό. Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου. Επιθυμούμε την βελτίωση των σχέσεων μας και την μεταξύ μας συνεργασία».Λαβρόφ: «Καλύτερες σχέσεις μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας Μάλερ»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μόσχα ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν σήμερα στο Σότσι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όπως και ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφωνούν στο ότι πρέπει αν αποκατασταθούν οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την δημοσιοποίηση της εισήγησης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα εξομαλυνθεί.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί χρήσιμη την θέσπιση από κοινού με τις ΗΠΑ ενός επιχειρηματικού συμβουλίου που θα έχει στόχο την δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τον Αμερικανό ομόλογο του συζήτησαν αναλυτικά την κατάσταση στην Βενεζουέλα, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Συρία, στην Ουκρανία όπως επίσης και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας θα προσδιορίσει την στάση της όσον αφορά τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην χώρα. Η Ρωσία παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα θεματικό κατάλογο με προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου.

Εκτός από τον θεματικό κατάλογο ο Λαβρόφ είπε ότι παρέδωσε στον Πομπέο στοιχεία για παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις που γίνονται σε ρωσικές ιστοσελίδες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φήμες περί αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Μέση Ανατολή είναι αβάσιμες.

Αναφερόμενος στα ζητήματα των εξοπλισμών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την επανάληψη των συνομιλιών σε όλους τους τομείς που αφορούν τους εξοπλισμούς. Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει θετικά μια πρόταση για συνάντηση Πούτιν –Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα, εφόσον γίνει. Οι ΗΠΑ επισήμως δεν έχουν προτείνει στην Ρωσία τη διεξαγωγή μια συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ