Nόσος Πάρκινσον: Παίζει ρόλο η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης;


Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον βρήκε μια νέα μελέτη – ενώ μια άλλη μελέτη στο πρόσφατο παρελθόν είχε βρει το αντίθετο.

Δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία στο κατά πόσο η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον ωστόσο η παρούσα μελέτη ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ.

Οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από νόσο Πάρκινσον, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής.

Τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις σκωληκοειδεκτομές και τη νόσο του Πάρκινσον είναι ασυνεπή.

Η α-συνουκλεΐνη
Ορισμένες έρευνες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη στο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine τον Οκτώβριο του 2018 βρήκε ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή τους απόφυση είχαν έως 25% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης Δρ. Μοχάμετ Σέριφ, γιατρός στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ, δήλωσε ότι «η πρόσφατη έρευνα για τις αιτίες της νόσου Πάρκινσον έχει επικεντρωθεί σε μια πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται α-συνουκλεΐνη και ανευρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα στην αρχική φάση της νόσου του Πάρκινσον.

Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 62,2 εκατομμύρια ασθενείς και οι ερευνητές εντόπισαν εκείνους που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας ( φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης) και εμφάνισαν νόσο Πάρκινσον τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Digestive Disease Week 2019, στην Καλιφόρνια, έδειξαν ότι από τους 488.000 συμμετέχοντες που είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση, το 0,9% (οι 4.470) εμφάνισε νόσο Πάρκινσον. Από τα υπόλοιπα 61,7 εκατομμύρια που δεν είχαν κάνει αυτήν την επέμβαση, μόνο το 0,3% (177.230 άτομα) ανέπτυξε τη νόσο. Ο κίνδυνος, επομένως, είναι τριπλάσιος για όσους έχουν κάνει αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Ο Δρ. Γκρέγκορι Κούπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, είπε ότι «κατά τη διάρκεια της επέμβασης για τη σκωληκοειδίτιδα, ένας συγκεκριμένος παράγοντας, η πρωτεΐνη α-συνουκλεΐνης απελευθερώνεται στο σώμα και ταξιδεύει στον εγκέφαλο. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι γνωστό ότι σχηματίζουν συστάδες που ονομάζονται σωμάτια Λιούι (Lewy bodies), ένα ενδεικτικό σημάδι της νόσου Πάρκινσον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ