ΗΠΑ: Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν πως θα ξεσπάσει πόλεμος με το Ιράν


Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Ipsos και το πρακτορείο Reuters, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Μολονότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, λίγοι είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας «προειδοποιητικής» επίθεσης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά αν το Ιράν επιτεθεί πρώτο στις αμερικανικές δυνάμεις, τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα, δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 17-20 Μαΐου.

Οι ιστορικά κακές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκλήρυνε τη στάση του και επανέφερε το εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς (49%) αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τις σχέσεις με το Ιράν. Μόνο το 39% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου.Το 51% «βλέπει» πόλεμο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των ενηλίκων Αμερικανών αισθάνεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα υπάρξει ένας πόλεμος με το Ιράν. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με μια περσινή δημοσκόπηση. Φέτος, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι το Ιράν είναι απειλή και δηλώνουν ότι είναι πιθανός ένας πόλεμος. Το 53% χαρακτηρίζει το Ιράν «σοβαρή» ή «άμεση» απειλή (6 μονάδες επάνω). Συγκριτικά, το 58% θεωρεί απειλή τη Βόρεια Κορέα και το 51% τη Ρωσία.

Παρά τις ανησυχίες τους όμως, έξι στους δέκα (60%) δηλώνουν αντίθετοι σε ένα προληπτικό πλήγμα στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτες. Αν επιτεθεί το Ιράν όμως, το 79% δηλώνει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανταπαντήσουν: το 40% προτιμά μια περιορισμένη αντίδραση, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ το 39% θέλει μια εισβολή στη χώρα.

Παρά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 61% των Αμερικανών πολιτών την στηρίζουν. Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι είπαν ότι την στηρίζουν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα αγγλικά, σε δείγμα 1.007 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 377 Δημοκρατικών και 313 Ρεπουμπλικανών και έχει περιθώριο λάθους 4 μονάδες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ