Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση 7,5%+7,5% για εργαζόμενους και εργοδότες


Καλή η εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό πολλαπλάσιο του ΑΕΠ αλλά ποιος ακριβώς θα πληρώσει τον λογαριασμό; Και ακόμη και αν πληρωθεί ο λογαριασμός, θα τολμήσει κάποιος να κάνει και προσλήψεις για να εκπληρωθεί το όνειρο των 500.000 νέων θέσεων εργασίας;

Με τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο να χαράσσεις οικονομική πολιτική. Διότι αυτός που θα κληθεί να βγάλει τον λογαριασμό αν προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα είναι η κυβέρνηση αλλά ο εργοδότης. Και φυσικά, το βάρος θα πέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες πολυεθνικές καθώς αυτές πληρώνουν με βάση τον κατώτατο μισθό. Ιδού λοιπόν η οικονομική ανάλυση της εξαγγελίας για να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ένα απλό ποσοστό που ειπώθηκε με τέτοια ευκολία από ένα προεκλογικό μπαλκόνι:

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός είναι στα 650 ευρώ μετά την αύξηση που έγινε τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης πληρώνει 813 ευρώ τον μήνα (καθώς επιβάλλονται εργοδοτικές εισφορές 162,5 ευρώ στο 8ωρο) και ο εργαζόμενος εισπράττει 546 ευρώ χωρίς καμία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα. Με το πρώτο +7,5%, ο μικτός μισθός θα φτάσει στα 699 ευρώ. Το κόστος για τον εργοδότη θα ανέβει στα 874 ευρώ και ο εργαζόμενος θα εισπράττει 587 ευρώ.

Με το δεύτερο +7,5%, ο μισθός ανεβαίνει στα 751 ευρώ (τυχαίο;) και το εργοδοτικό κόστος στα 939 ευρώ. Ο εργαζόμενος, θα εισπράττει 630 ευρώ.

Για τον εργοδότη –που μπορεί να έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση, ατομική ή προσωπική- η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επιφέρει και ένα ακόμη πρόσθετο κόστος: την αύξηση των δικών του ασφαλιστικών εισφορών. Ως γνωστόν, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το 26,95% του κατώτατου μισθού. Άρα, από τα 186 ευρώ που πληρώνει σήμερα, οι κατώτερες εισφορές θα ανέβουν στα 189 ευρώ μετά την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού και στα 212 ευρώ μετά και την δεύτερη αύξηση ενώ έχει ήδη γίνει από φέτος η πρώτη αύξηση από τα 168 στα 186 ευρώ.

Ιδού λοιπόν η πραγματικότητα: Αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τον ρυθμό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, το κόστος ανά εργαζόμενο για την επιχείρηση, θα αυξηθεί κατά 1770 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση και ενώ έχει ήδη γίνει αύξηση 1100 ευρώ φέτος. Ποιος θα είναι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων για τους μικρομεσαίους ώστε να ανταπεξέλθουν; Τι θα σηματοδοτήσει στην πράξη η υπόσχεση για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%; Θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ρευστότητας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από την αύξηση των αποδοχών;

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ