Όλοι οι λόγοι για να ξεκινήσεις ποδήλατο τώρα


Μάθε ποια είναι τα οφέλη της ποδηλασίας.
Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια σημεία του σώματος γυμνάζει το ποδήλατο.

– Πώς ενισχύει τη νεότητά σου.

Τα τελευταία χρόνια είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στην καθημερινότητά τους το ποδήλατο, είτε σαν μορφή άσκησης για να γυμναστούν, είτε ως ένα μεταφορικό μέσο για να πάνε στην δουλειά τους ή για να καλύψουν τις κοντινές μετακινήσεις τους.

Στο εξωτερικό και κυρίως στην βόρεια Ευρώπη, το έχουν υιοθετήσει ως κύριο μέσο μετακίνησης έχοντας διαμορφωμένους ποδηλατόδρομους τους οποίους συντηρούν και σέβονται εδώ και χρόνια.

Ταυτόχρονα, μέσω της μετακίνησης με το ποδήλατο, βελτιώνουν την υγεία τους και συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το σίγουρο είναι ένα: το ποδήλατο είναι μια ευχάριστη επιλογή άσκησης για αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και για άτομα που πρέπει να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους για λόγους υγείας.

Γενικά η επιλογή αυτή της μορφής άσκησης ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες ακόμα και για άτομα που έχουν χαμηλή ή μέτρια φυσική κατάσταση.

Σε σχέση με το τρέξιμο, η άσκηση αυτή είναι περισσότερο ευχάριστη. Κάνοντας σε εξωτερικό χώρο τη βόλτα ή την προπόνησή σου, κινείσαι αλλάζοντας γρηγορότερα παραστάσεις και τοπία ενώ καθαρίζει το μυαλό από τις αγχωτικές σκέψεις με αποτέλεσμα να χαλαρώνεις πιο εύκολα.

Γενικά η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός άθλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που βελτιώνει ταυτόχρονα την υγεία. Μήπως λοιπόν να πας για ορθοπεταλιές και να απολαύσεις τα οφέλη αυτής της μορφής άσκησης;

Το ποδήλατο είναι μια ευχάριστη επιλογή άσκησης για αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και για άτομα που πρέπει να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους για λόγους υγείας.

Τα οφέλη της ποδηλασίας
Εξασφαλίζει γυμναστική για όλο το σώμα και όχι μόνο για τα πόδια
Σίγουρα με το ποδήλατο μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο κάτω μέρος των μυών των ποδιών που είναι οι τετρακέφαλοι, οι προσαγωγοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι, το γαστροκνήμιο και οι γλουτιαίοι μύες.

Στην πραγματικότητα, όμως, συμμετέχει και το πάνω μέρος του σώματος δηλαδή ο κορμός που κρατάει το σώμα σε ισορροπία, καθώς και τα χέρια που κρατούν το τιμόνι.

Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα
Είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο από έρευνες ότι η αερόβια άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς.

Κι αυτό γιατί βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, σημαίνει καλύτερη αιμάτωση άρα και καλύτερη οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων.

Προλαμβάνει τα μυοσκελετικά προβλήματα
Όπως είπαμε και παραπάνω η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος οξυγονώνει άρα θρέφει καλύτερα το σώμα και ως εκ τούτου δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα προλαμβάνοντας πιθανές παθήσεις που σχετίζονται με αυτό.

Επίσης, τα άτομα που έχουν οστεοπόρωση, βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά τους, μπορούν να πετύχουν μία σημαντική βελτίωση.

Και το ποδήλατο είναι σίγουρα μια ιδανική μορφή άσκησης για τα άτομα αυτά.

Βοηθάει στην καύση του λίπους και στη μείωση του βάρους
Η https://www.logodiatrofis.gr/diatrofi/adynatisma είναι προφανής με την ποδηλασία. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το σώμα, αναλόγως με το πόσο έντονη είναι η άσκηση, συνεχίζει να κάνει καύσεις και μετά το τέλος της άσκησης, εν προκειμένω της ποδηλασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αερόβια άσκηση έντασης 60%-80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, μπορεί να αυξήσει την λιπόλυση ακόμη και μετά την προπόνηση μας, εφόσον επαναλαμβάνεται 3-5 φορές την εβδομάδα.

Τονώνει την ψυχολογία και βελτιώνει τη διάθεση
Έρευνες δείχνουν ότι η κίνηση και η άσκηση του σώματος βοηθάει σε περιόδους κατάθλιψης ή κακής ψυχολογικής κατάστασης, λόγω των ενδορφινών που εκκρίνει ο εγκέφαλος.

Με λίγα λόγια, η άσκηση στο σώμα μας λειτουργεί ως ένας αντικαταθλιπτικός παράγοντας.

Ακόμη πιο ευεργετικό είναι να κάνεις την βόλτα σου με το ποδήλατο, με τον δικό σου ρυθμό κάπου έξω, είτε στο πάρκο της γειτονιάς, είτε παραλιακά ή γενικά οπουδήποτε έξω από τους 4 τοίχους που σε κάνουν να κλείνεσαι στον εαυτό σου και στις όποιες πεσιμιστικές σκέψεις σου.

Μειώνει το στρες και χαρίζει καλύτερο ύπνο
Πολλοί βρίσκουν την ποδηλασία χαλαρωτική ως άσκηση, αλλά και δραστηριότητα.

Όταν το σώμα είναι ενεργό, το μυαλό αδειάζει και “ξεχνάει” τα προβλήματα.

Επιπλέον, η συμμετοχή της όρασής στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος αποσπά το μυαλό από τις αγχωτικές σκέψεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του στρες που με τη σειρά του βελτιώνει τη διέλευση του ύπνου.

Βοηθάει στη διατήρηση της πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα
Το ποδήλατο, όπως και το τρέξιμο, βελτιώνει καρδιοαναπνευστικά, οπότε οι πνεύμονες παίρνουν περισσότερο οξυγόνο, άρα τροφοδοτούν καλύτερα το οξυγόνο στα κύτταρα μέσω τον τριχοειδών αγγείων.

Η βελτίωση αυτή συμβάλλει στην διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έχει αντιγηραντική δράση
Η καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση όπως είπαμε και παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μεταφέροντας το οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μεταξύ άλλων και στα κύτταρα του δέρματος.

Ταυτόχρονα μέσω του ιδρώτα απομακρύνονται οι βλαβερές για το σώμα τοξίνες.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό που δρα αντιγηραντικά.

Πολύ περισσότερο, το ποδήλατο επειδή συνδέεται με την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας σε κάνει μεταξύ άλλων να νιώθεις και πιο νέος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ