Οι βασικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί μέχρι τα 6


Η ηλικία των έξι είναι κομβική για τα παιδιά. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και πιο σύνθετες, η αντιμετώπιση γονιών και δασκάλων αλλάζει και οι λιλιπούτειοι φίλοι μας καλούνται να αποδείξουν πόσο έτοιμοι είναι γι’ αυτό το μεγάλο βήμα. Για να προσαρμοστούν στον νέο τους ρόλο, αυτόν του μαθητή, δεν αρκεί να ξέρουν να διαβάζουν ή να συγκεντρώνονται. Πρέπει εμείς οι γονείς να τα έχουμε προετοιμάσει για να δεχτούν τις νέες προκλήσεις, να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και να συμπορευτούν με τους γύρω τους με σεβασμό και αγάπη.

Οι βασικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί μέχρι τα 6

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου χτίζεται επάνω σε κάποιες άγραφες ηθικές αξίες που οφείλουμε να τους τις διδάξουμε από την προσχολική ακόμα ηλικία.

Η αξία της γενναιοδωρίας: Η γενναιοδωρία συγκαταλέγεται σε εκείνες τις ανθρώπινες αρετές που μάλλον σπανίζουν. Μάθετε στο παιδί να δίνει όχι γιατί πρέπει, ούτε για να περιμένει μετά ανταλλάγματα, αλλά μέσα από την καρδιά του με κίνητρο το χαμόγελο του άλλου.

Η αξία της καλοσύνης: «Λίγη καλοσύνη από τον έναν άνθρωπο προς τον άλλο είναι πολύ προτιμότερη από μια απέραντη αγάπη για όλη την ανθρωπότητα». Η καλοσύνη προς τον συμμαθητή, τον γείτονα, τον φίλο μπορεί να κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας.

Η αξία της αποδοχής: Το να μπορώ να αποδεχθώ τον διπλανό μου έτσι ακριβώς όπως είναι, ακόμα κι αν είναι διαφορετικός από εμένα και χωρίς να τον αναγκάζω να αλλάξει για να μου μοιάσει, είναι η αρχή της ειρήνης. Μάθετε στα παιδιά να δέχονται τους γύρω τους, και αργότερα θα σας δεχθούν κι εσάς έτσι ακριβώς όπως είστε!

Η αξία της συνεργασίας: Συνεργάζομαι σημαίνει συμμετέχω σε ένα συλλογικό έργο, αναπτύσσω σχέση αμοιβαίας βοήθειας και υποστήριξης με τα μέλη της ομάδας μου, δέχομαι τις διαφορετικές απόψεις, εκφράζω με ηρεμία τη δική μου, βοηθώ στο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση την οποία σέβομαι και υπηρετώ με συνέπεια. Αρκετά σημαντική, δεν νομίζετε;

Η αξία της φιλίας: Η Φιλία, κατά τον Αριστοτέλη, είναι μια από τις βασικότερες έννοιες της ανθρώπινης νόησης και δραστηριότητας. Δεν βασίζεται στο συμφέρον ή τη διασκέδαση, αλλά στην ειλικρινή εκτίμηση και σε αξίες όπως η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η αποδοχή και η συνεργασία. Και όλα αυτά, τυλιγμένα με αγάπη και σεβασμό.

Γίνετε το σωστό πρότυπο για τα παιδιά

Ο πρώτος και κυριότερος τρόπος για να διδαχθούν τα παιδιά τις παραπάνω αξίες είναι η δική μας συμπεριφορά. Καλώς ή κακώς, μέχρι μια ηλικία οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και αυτά τείνουν να τους μιμούνται. Για να μάθουν κάτι τα παιδιά, δεν αρκεί να τους το λες, πρέπει και να το βλέπουν! Χαρίστε ρούχα και παιχνίδια, μοιραστείτε το φαγητό σας, μιλάτε ευγενικά στις κοινωνικές σας επαφές, φερθείτε με σεβασμό στους φίλους σας, αποφεύγετε βίαιες αντιδράσεις, δείξτε την αγάπη σας για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους σας.

Διαβάστε βιβλία

Για παιδιά που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα τρία, επιλέξτε βιβλία με απλά και διασκεδαστικά στιχάκια πλαισιωμένα με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια. Προτιμήστε βιβλία που έχουν συνέχειες, για να ταυτιστούν τα παιδιά ευκολότερα με τους ήρωες, και φροντίστε οι ήρωες να είναι αγαπητοί στα παιδιά.

Για παιδιά άνω των τριών, ακολουθήστε πάλι απλό, πεζό ή έμμετρο λόγο και με ενδιαφέρουσα εικονογράφηση. Προτιμήστε βιβλία διασκεδαστικά και πρωτότυπες ιστορίες.

Συζητήστε μαζί τους μετά την ανάγνωση

Όταν διαβάζουμε βιβλία και παραμύθια στα αγγελούδια μας είναι σημαντικό να μην κάνουμε μια απλή ανάγνωση αλλά να «εισχωρούμε» κι εμείς στον φανταστικό κόσμο των λέξεων και των χρωμάτων. Διαβάστε δίνοντας έμφαση στα σημαντικά σημεία, παίξτε ρόλους και αλλάξτε τη φωνή σας, τραγουδήστε, γελάστε και διασκεδάστε μαζί τους. Μετά το πέρας της ανάγνωσης, συζητήστε μαζί τους. Ρωτήστε τα για αυτά που τους έκαναν περισσότερο εντύπωση, μιλήστε για τα μηνύματα του βιβλίου και κάντε παραλληλισμούς με την πραγματική ζωή.

Τα παιδιά θα λατρέψουν τα βιβλία, θα λατρέψουν εσάς και, το σημαντικότερο, θα βάλουν τις πρώτες και σημαντικότερες βάσεις όχι μόνο για τη μεταβατική περίοδο των έξι ετών, αλλά για όλη τους τη ζωή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ