Ομάν: Είδαν ιπτάμενο αντικείμενο πριν την έκρηξη σε ένα από τα τάνκερ


Αναπάντητα ερωτήματα 24 ώρες μετά τις επιθέσεις σε δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.
Το Kokuka Courageous δέχτηκε δυο επιθέσεις με διαφορά αρκετών ωρών.
Το πλήρωμά του είδε “ιπτάμενο αντικείμενο” πριν από τη δεύτερη έκρηξη.
ΗΠΑ: Έδωσαν video που -υποστηρίζουν- πως δείχνει Ιρανούς κομάντος να αφαιρούν από το δεξαμενόπλοιο νάρκη που δεν είχε εκραγεί.

Πλήθος από ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, 24 ώρες μετά τις επιθέσεις στα δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως βρίσκεται πίσω από τις δυο επιθέσεις, οι μαρτυρίες του πληρώματος ενός από τα πλοία προκαλεί νέο θρίλερ. Στενά του Ορμούζ: Το video των ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Τα τάνκερ που δέχτηκαν τις επιθέσεις ήταν ο ιαπωνικό Kokuka Courageous και το νορβηγικό Front Altair. Η εκτίμηση, προς το παρόν, είναι πως τα δυο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση με μαγνητικές νάρκες. Όμως το πλήρωμα του πρώτου έκανε λόγο για «ιπτάμενο αντικείμενο».

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις.Φωτογραφία Reuters / U.S. Navy

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.Φωτογραφία Reuters / U.S. Navy

Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη.

Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Φωτογραφία PRESS TV/IRIB/via REUTERSΤο… ντοκουμέντο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν το Ιράν πως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Μια κατηγορία που η Τεχεράνη, φυσικά, αρνείται κατηγορηματικά.

Για να πείσουν πως… υπάρχουν αποδείξεις ενοχής, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα και video που, όπως υποστηρίζουν, έχει καταγράψει τη στιγμή που Ιρανοί κομάντος αφαιρούν από το Kokuka Courageous νάρκη που δεν είχε εκραγεί με μοναδικό στόχο να αποκρύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία!

Ένα video των λίγων δευτερολέπτων δείχνει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να πλησιάζουν το Kokuka Courageous, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.τάνκερτάνκερΦωτογραφία Reuters

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση.Φωτογραφία Reuters

Στο video φαίνεται ένα μικρότερο σκάφος να πλησιάζει το ιαπωνικό τάνκερ Kokuka Courageous. Ένας άνδρας στέκεται στην άκρη του μικρού σκάφους και φαίνεται να αφαιρεί άγνωστο αντικείμενο από το δεξαμενόπλοιο. Κατά τις ΗΠΑ, το αντικείμενο αυτό είναι νάρκη που δεν είχε εκραγεί.

Δείτε το video
Εικόνες που προκάλεσαν σοκ

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από την έκρηξη που ενδέχεται να προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου – που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ – περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο – ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας – εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης διασώθηκε.

ΟμάνΟμάνΦωτογραφία Reuters

ΟμάνΟμάνΦωτογραφία ReutersΟι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ