Συνάντηση γιγάντων: Το Suzuki Jimny αποχαιρετά το Lada Niva (+video)


Τα Lada θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι του αυτοκινήτου. Μαζί τους, ένα εκ των ιστορικότερων τετράτροχων της τελευταίας 40ετίας. Το Niva σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του ρωσικού χειμώνα και τις μετακινήσεις στο περιβάλλον της Σιβηρίας, γενόμενο ένα cult icon και αποκτώντας εκατομμύρια θιασώτες ανά τον κόσμο.

Η σύγχρονη μετενσάρκωσή του, δεν είναι άλλη από το νέο Suzuki Jimny. Και το προηγούμενο με γνώμονα τα προσόντα του Niva σχεδιάστηκε, αλλά το τελευταίο κάνει πολλές νύξεις στην Mercedes G-Class. Βέβαια όλοι ξέρουμε πως είναι πολύ πιο κοντά σε φιλοσοφία με το ρωσικό 4×4, παρά με το γερμανικό «θωρηκτό». Ως αποχαιρετιστήριο σημείωμα, λοιπόν, ένα video με τα δυο σκληροτράχηλα εργαλεία να τίθενται ενώπιος ενωπίω.

Το Jimny αξιοποιεί τους 102 ίππους του 1.500αρη κινητήρα, χάρις στο πολύ κοντό 5αρι κιβώτιο και τα μπλοκαρίζομενα διαφορικά του συστήματος τετρακίνησης, σε συνδυασμό με τις μικρές εξωτερικές διαστάσεις. Μια συνταγή που πρωτοεφάρμοσε το Niva, στα τέλη της δεκαετίας του 70. Για το 4×4, όπως ονομάζεται πλέον, τα κυβικά είναι 200 παραπάνω όμως τα άλογα σταματούν στα 83. Αντίθετα, το βάρος είναι χαμηλότερο (1.150 έναντι 1.185 κιλών). Κοινώς, τα δυο αυτοκίνητα είναι πολύ κοντά σε προδιαγραφές.

To video, όπως αναφέραμε, δεν είναι συγκριτικό. Και να ήθελε, δηλαδή, δεν θα μπορούσε, καθώς το Niva δεν είναι εργοστασιακό (τα αμιγώς χωμάτινα ελαστικά και οι αποστάτες στους τροχούς «βγάζουν μάτι»). Αποτελεί μια νοσταλγική συνάντηση, μεταξύ μαθητή και δασκάλου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ