Φαγούρα στα μάτια; Τι φταίει, τι μπορείς να κάνεις

Part of face female eyes. Medicine healthcare human eye pain foreign body.

Ο ερεθισμός και η φαγούρα στα μάτια έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον μας. Για την ακρίβεια, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η αιθαλομίχλη, ο καπνός του τσιγάρου είναι κάποιοι βασικοί παράγοντες που μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν φαγούρα στα μάτια. Επίσης η συστηματική χρήση κάποιων καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων make up ακόμη κι αρωμάτων, η επαφή με χημικά ερεθιστικά, όπως είναι το χλώριο στις πισίνες και οι τρίχες των αγαπημένων μας κατοικίδιων, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα μάτια και να εκδηλωθεί με το σύμπτωμα της έντονης φαγούρας.

Εποχιακές αλλεργίες
Την περίοδο της άνοιξης -αλλά τώρα πια και στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου- πολλοί ταλαιπωρούνται από αλλεργίες που προσβάλλουν κατά πρώτο λόγο τα μάτια.
Ποιες είναι αυτές;

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Συνήθως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από τη γύρη ή τη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότος, του βλεννογόνου χιτώνα που καλύπτει το βολβό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Τα συμπτώματα:

Φαγούρα στα μάτια.
Ερυθρότητα.
Αίσθηση καψίματος και
Παραγωγή υδαρούς εκκρίματος.
Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα
Κάνει την εμφάνισή της μαζί με την παρουσίαση της γύρης την άνοιξη κι ενδέχεται να σε ταλαιπωρήσει ως και το φθινόπωρο. Εκδηλώνεται σε πιο μεγάλο ποσοστό στην ηλικία των 3 – 4 ετών και υποχωρεί κατά την περίοδο της εφηβείας.

Τα συμπτώματα:

Έντονη φαγούρα στα μάτια.
Δακρύρροια.
Πρησμένα βλέφαρα.
Φωτοευαισθησία.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη φαγούρα στα μάτια;

Κάνε κομπρέσες με βαμβάκι και κρύο νερό κι εφάρμοσέ τες στα μάτια σου μέχρι να ζεσταθούν. Επανάλαβε όσο πιο συχνά μπορείς.
Πλένε σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα τα μάτια σου με άφθονο δροσερό νερό.
Η αφυδάτωση του οργανισμού παίζει ρόλο: Τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να πίνεις πολλά υγρά μέσα στη μέρα.

Βάζε τεχνητά δάκρυα που στις περισσότερες περιπτώσεις ανακουφίζουν τη φαγούρα στα μάτια. Αν μάλιστα έχεις το κολλύριο στο ψυγείο, θα δεις μεγαλύτερη ανακούφιση.
Πλένε πολύ συχνά τα χέρια σου με σαπούνι για την περίπτωση που η φαγούρα προέρχεται από κάποιου είδους επιπεφυκίτιδα.

Η βλεφαρίτιδα είναι συχνά υπαίτια για τη φαγούρα στα μάτια. Σε αυτή την περίπτωση πλένε συχνά τα βλέφαρά σου με ειδικό προϊόν που θα το βρεις στο φαρμακείο ή με παιδικό σαμπουάν.
Ρώτησε τον οφθαλμίατρό σου για το έλαιο neem. Σε ένα μπολ ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας απεσταγμένο νερό και μέσα σε αυτό διαλύουμε μια σταγόνα από το έλαιο neem και ανακατεύουμε καλά. Βρέξε δυο βαμβακάκια στο εν λόγω διάλυμα και εφάρμοσέ τες πάνω από τα κλειστά μάτια για ένα περίπου τέταρτο της ώρας.

Βρέξε μια γάζα με ροδόνερο και χρησιμοποίησέ την σαν κομπρέσα στα μάτια σου για να υποχωρήσει το αίσθημα του καψίματος και του κνησμού.

Προσοχή. Μόνο ο οφθαλμίατρος είναι ειδικός να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά, κολλύρια, αντιισταμινικά στη μορφή γέλης ή οφθαλμικών σταγόνων, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή κορτιζόνη. Μην κάνεις ποτέ διάγνωση μόνη σου και μην προμηθεύεσαι φάρμακα χωρίς τη συγκατάθεση του ειδικού.

Επιμέλεια: ο Αλέξανδρος Κόννου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ