Κατάθλιψη: Τα ανέλπιστα οφέλη του μπάνιου με ζεστό νερό

Τα μπάνια με πολύ ζεστό νερό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης από την άσκηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που περνούν μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα σε χώρους περιποίησης και ομορφιάς (spa), εμφανίζουν μεγαλύτερη βελτίωση στην ψυχική υγεία τους, συγκριτικά με όσους ασκούνται συστηματικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην αποκατάσταση του ρυθμού της φυσικής θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο οποίος μπορεί να διαταραχθεί σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Τα συχνά ζεστά μπάνια είναι πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία από την άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες είναι πιο πιθανό να τα εφαρμόζουν μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία έλεγξαν τις επιπτώσεις των θερμών λουτρών σε 45 άτομα με κατάθλιψη.

«Τα θερμά λουτρά φαίνεται να αποτελούν μια γρήγορη, ασφαλή και προσιτή μέθοδο που οδηγεί σε κλινικά σημαντική βελτίωση της καταθλιπτικής διαταραχής μετά από δύο εβδομάδες» ανέφεραν.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 48 ετών, έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, η οποία μετρήθηκε με την κλίμακα HAM-D.

Η βαθμολογία 19 και πάνω συνδέεται με σοβαρή κατάθλιψη. Η μέση βαθμολογία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 21,7.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας έκαναν δύο φορές την εβδομάδα ζεστά λουτρά σε spa, ενώ τα μέλη της δεύτερης ομάδας έκαναν δύο φορές την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική άσκηση.

Μετά από αυτό το διάστημα επαναξιολογήθηκαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όσοι πήγαιναν στο spa είδαν μια μέση μείωση έξι βαθμών στη βαθμολογία της κατάθλιψης, ενώ όσοι έκαναν άσκηση είδαν μείωση μόλις τριών βαθμών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την ομάδα άσκησης αποχώρησαν τα 13 από τα συνολικά 23 άτομα, ενώ από τους 22 συμμετέχοντες στην ομάδα των θερμών λουτρών, μόλις 2 αρνήθηκαν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία.

Όλοι οι λουόμενοι έπρεπε να παραμένουν σε ένα λουτρό με θερμοκρασία 40° C (104 ° F) για 30 λεπτά και στη συνέχεια να τυλίγονται σε κουβέρτες και μπουκάλια με ζεστό νερό για άλλα 20 λεπτά.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης έπρεπε να κάνουν μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο, χορό ή κολύμπι, για 40 έως 45 λεπτά.

Αν και οι ακριβείς αιτίες της κατάθλιψης δεν είναι σαφείς, εικάζεται ότι μπορεί να ευθύνεται ο διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός, ή αλλιώς το βιολογικό ρολόι. Πρόκειται για τις φυσικές και χημικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό περιλαμβάνει τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία το πρωί αυξάνεται και το βράδυ πέφτει. Στα άτομα με κατάθλιψη, η θερμοκρασία του σώματος ενδέχεται να μη ρυθμίζεται σωστά, κάτι στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν τα ζεστά μπάνια.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη, τα ζεστά μπάνια αύξησαν κατά 2° C τη θερμοκρασία σώματος.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ