Καραμανλής… τότε και τώρα. Από την παραίτηση στο σύνθημα νίκης.

Το 2009 παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, το 2019 στήριξε απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια ισχυρή ΝΔ τετραετίας.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια μπροστά σε κομματικό ακροατήριο.
Τι είχε πει μετά την εκλογική συντριβή και τι είπε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός εν μέσω αποθέωσης στην συμπρωτεύουσα.
Η σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, η κατηγορηματική αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών και το… τότε – τώρα με βίντεο και φωτογραφίες.

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 2009. Η βραδιά των εθνικών εκλογών. Η βραδιά που βρήκε θριαμβευτή τον Γιώργο Παπανδρέου, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει μια σαρωτική νίκη, με το ιλιγγιώδες ποσοστό του 43,92%. Η βραδιά που ο Κώστας Καραμανλής μετέβη στο Ζάππειο, γνώρισε την αποθέωση από οπαδούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

Έκτοτε, άλλαξαν πολλά στην χώρα. Μνημόνια επί… μνημονίων, μια αδιανόητη πολιτικοοικονομική -αλλά πρωτίστως κοινωνική- κρίση και κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι όμως παρέμενε… σταθερό: Κι αυτό ήταν η «σιωπή» του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε μεν ενεργά -από τότε μέχρι και σήμερα- στο πολιτικό σκηνικό με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρουσίες, ωστόσο δημοσίως… σιωπή.

Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Σποραδικά, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, όταν έδινε το παρών σε κομματικές εκδηλώσεις. Η πιο «ηχηρή» παρέμβαση που έκανε ο Κώστας Καραμανλής, σημειώθηκε το «κολασμένο» καλοκαίρι του 2015. Τότε, που λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ο πρώην πρωθυπουργός παρενέβη και ζήτησε να στηριχθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή το «ναι«.

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου του 2009, ήταν η τελευταία φορά που ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε επίσημα, μπροστά σε κομματικό ακροατήριο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί ξανά ενώπιον στελεχών και φίλων της «γαλάζιας» παράταξης. Εκλογές 2019: «Κόλαφος» ο Καραμανλής για Συμφωνία των Πρεσπών! video

Αυτό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης, 26.06.2019, όταν ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στην Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Με την προτροπή «να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σ’ αυτή την αποφασιστική μάχη» σφράγισε την ομιλία του. «Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε, επίσης, όλους όσους επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις να εγκαταλείψουν τη ΝΔ να επιστρέψουν και τόνισε ότι από τις κάλπες πρέπει ν’ αναδειχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη, η οποία θα έχει προοπτική τετραετίας και θ’ αναλάβει το δύσκολο, αλλά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης.

«Η παράταξή μας βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης νίκης, διότι μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 ήταν η ΝΔ που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Το κάναμε γιατί ήταν το εθνικό μας καθήκον, κόντρα στα κομματικά μας συμφέροντα. Φοράμε μία φανέλα κι είναι αυτή της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος σχολίασε και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ας δούμε, λοιπόν, το… τότε και το τώρα. ΚαραμανλήςΚαραμανλήςΟ Κώστας Καραμανλής… τότε

Στις 04/10/2009, ο Κώστας Καραμανλής έπαιρνε μια μεγάλη και συνειδησιακά φορτισμένη απόφαση. Σχεδόν 12 ολόκληρα χρόνια από την 21η Μαρτίου του 1997, την ημέρα δηλαδή που ανέλαβε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πεντέμισι χρόνια από την 7η Μαρτίου του 2004, την ημέρα που οι Έλληνες πολίτες του εμπιστεύονταν την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε πως παραιτείται.

Έφτασε στο Ζάππειο μέσα σε αποθέωση από υποστηρικτές του κόμματος, παρά την βαριά εκλογική ήττα. ΚαραμανλήςΚαραμανλής ΚαραμανλήςΚαραμανλής

Πολλοί υποστήριζαν πως εάν ήθελε να παραμείνει στο «τιμόνι» του κόμματος, δύσκολα θα συναντούσε… σθεναρή αντίσταση. Παρόλα αυτά, επέλεξε να φύγει από μόνος του, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια απόδειξη πως η σχέση εμπιστοσύνης του με τους πολίτες, είχε υποστεί πλήγμα. ΚαραμανλήςΚαραμανλής ΚαραμανλήςΚαραμανλής ΚαραμανλήςΚαραμανλής

Δείτε την ομιλία τουΟ Κώστας Καραμανλής… σήμερα

«Πάνω από όλα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμηση μας, για να γίνει αυτό υπάρχει μια σαφής προϋπόθεση, ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα, με ορίζοντα τετραετίας και αυτή την προϋπόθεση μόνον η παράταξη μας μπορεί να την προσφέρει, μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αναλάβει το δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε με τη σύζυγο του Νατάσα και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το ακροατήριο που ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, καθώς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του και σε τέτοιο, μάλιστα, ακροατήριο, από το 2009. ΚαραμανλήςΚαραμανλής ΚαραμανλήςΚαραμανλής

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη, στήριξη στους λιγότερο ευνοημένους, ευκαιρίες για όλους και κυρίως τους νέους μας», είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκης και κάλεσε ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είχαν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα να επιστρέψουν στην παράταξη.Ο Καραμανλής και οι… ρίζες της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την επαύριο της μεταπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 1974. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια πρωταγωνιστεί στο δημόσιο βίο, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στον σχεδόν μισό αιώνα που πέρασε, άλλαξαν πάρα πολλά στο δημόσιο βίο. Κόμματα, ιδεολογίες και βέβαια πρόσωπα. Η παράταξή μας όμως παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος πυλώνας της δημόσιας ζωής μας. Και σήμερα είναι στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης νίκης», επισήμανε και πρόσθεσε:

Click4more: Απαστράπτουσα η Νατάσα Παζαΐτη στο πλευρό του Καραμανλή – Έκλεψε τις εντυπώσεις με τη νέα κουπ

«Δεν έγινε τυχαία αυτό! Δεν είναι συμπτωματικό! Έγινε διότι μείναμε πιστοί και σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Έγινε διότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές των συνθηκών, διότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αγωνίες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Έγινε γιατί η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες στην Ελληνική κοινωνία. Έγινε διότι την παράταξή μας την στηρίζει σταθερά και διαχρονικά ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Ελληνίδες και Έλληνες που ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία υπάρχει για να τους υπηρετεί. Πως λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον!»

Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρατήρησε: «Από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διορατικότητα, σιδηρά επιμονή και αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές αντιξοότητες οδήγησε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αγωνιζόμαστε για την ευρωπαϊκή μας πορεία. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τις αδυναμίες της Ευρώπης. Όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε συχνά αδικημένοι από τους εταίρους μας. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το Ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της. Αλλά γιατί ξέρουμε καλά, ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια με όλες τις ατέλειες και αδυναμίες της, παραμένει ο καλύτερος, ο μοναδικός θα έλεγα χώρος για την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας».Επιθετικός ο Καραμανλής για Συμφωνία των Πρεσπών κια πρώτο εξάμηνο του 2015!

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας πως απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν γίνονται δεκτές και σημείωσε: «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Όμως, απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν. Δεν γίνονται δεκτές. Επιστρέφονται στον αποστολέα. Συστάσεις και προτροπές, πόσω μάλλον πιέσεις (φίλων, συμμάχων, εταίρων ή όποιου άλλου) δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον! Εμείς μια φανέλα φοράμε, και αυτή είναι η φανέλα της Ελλάδας. Για τα συμφέροντα της Ελλάδας μαχόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε!»

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ορθώς η Ν.Δ. την κατέκρινε και ορθώς την καταψήφισε. Εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου του 2008 και τόνισε πως χώρα θα έπρεπε να απαιτήσει και να πετύχει περισσότερα.

Για το 2015 δήλωσε πως η Ν.Δ έκανε και πάλι το εθνικό της καθήκον και κράτησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Intime

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ