Στοιχεία σοκ: Ζούμε με πίστωση. Ο πλανήτης δεν έχει άλλα αποθέματα για φέτος.

Νέα στοιχεία που σοκάρουν για τα όσα… περνά ο πλανήτης από την ανθρωπότητα. Πλέον ζούμε με πίστωση, αφού έχουμε καταναλώσει (νωρίτερα από ποτέ άλλοτε) όλους τους φυσικούς πόρους για φέτος!

Νέα έρευνα δείχνει πως η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει ήδη τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης για φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Εφιαλτικές προβλέψεις! Πιο συχνοί και πιο ακραίοι καύσωνες τα επόμενα χρόνια

«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά πόρους», προειδοποιεί η Global Footprint Network.

Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις! «Το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος έπειτα από μόλις 42 ημέρες μέσα στη χρονιά, αλλά η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους [που της αναλογούν] για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network.

Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF.

«Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here