Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο 35χρονος Αλέξιι Γκοντσαρούκ


Η βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε ως νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας τον 35χρόνο Αλέξιι Γκοντσαρούκ, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα.

Ο Γκοντσαρούκ, δικηγόρος στο επάγγελμα, μιλώντας στην ουκρανική βουλή, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα για την νέα κυβέρνηση είναι να πετύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης όχι της τάξεως του 2-3% αλλά της τάξεως του 5-7%, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του θα εστιάσει στην ταχύτητα και τις επιτυχείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει την συνεργασία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το οποίο θα αρχίσει συνομιλίες σε μερικές εβδομάδες για ένα νέο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον πρόγραμμα κάλυψης των αναγκών εξωτερικής χρηµατοδότησης της χώρας, οι οποίες προσδιορίστηκαν σε συνεργασία µε το ∆ΝΤ στο πλαίσιο της συµφωνίας Stand-By (SBA) του ∆ΝΤ ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την βαθιά ύφεση και την νομισματική κρίση την οποία είχε υποστεί από τις εχθροπραξίες μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών και του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία που ξεκίνησαν το 2014.

Ο Γκοντσαρούκ επεσήμανε παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό του κρατικού μηχανισμού, σε αξιολογήσεις όλων των κρατικών οργανισμών από τους οποίους θα απολυθούν τα διευθυντικά στελέχη που δεν αποδίδουν. Αναφερόμενος στις ενεργειακές προοπτικές της Ουκρανίας, εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί σε σημαντικό βαθμό στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το 2023.

Η ουκρανική βουλή ενέκρινε επίσης ως νέο υπουργό Άμυνας, τον Άντρι Ζαχαροντνιούκ, δικηγόρο στο επάγγελμα και ακτιβιστή.

Στην θέση του υπουργού Εξωτερικών, η ουκρανική βουλή ενέκρινε τον Βαντίμ Πριτάϊκο, πρώην πρεσβευτή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ