120 δόσεις: Προς παράταση η ρύθμιση – Όλα τα σενάρια

120 δόσεις: Αγωνία για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι αναμένουν την παράταση στην ρύθμιση των 120 δόσεων για να προλάβουν να υπαχθούν σε αυτήν.

Την Κυριακή το βράδυ ίσως και την Δευτέρα το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα δοθεί και πόσο παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δοθεί τελικά παράταση, αλλά αυτή θα είναι εξαιρετικά μικρή και δεν θα υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η ηλεκτρονική πύλη για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου.

Τα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών πέφτουν… βροχή για παράταση, αλλά η ηγεσία σταθμίζει τα πάντα και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση και 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Από την πλευρά τους οι φορείς των οικονομολόγων και την φοροτεχνικών (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΠΟΦΕΕ κ.ά.) ζητούν τη χορήγηση μιας μεγάλης χρονικά παράτασης, δηλαδή έως και το τέλος του έτους, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Βασικό τους επιχείρημα υπέρ της χορήγησης παράτασης είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή στην πλήρη λειτουργικότητά της, δηλαδή με τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, άνοιξε μόλις πριν από μια εβδομάδα και ο χρόνος μέχρι την εκπνοή της είναι περιορισμένος.

Οι βελτιώσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες μπορούν πλέον να ενταχθούν στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις αντί για έως 36 που μπορούσαν αρχικά. Επίσης, με τις αλλαγές μειώθηκε η ελάχιστη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ καθώς και το επιτόκιο της ρύθμισης από το 5% στο 3%.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη ρύθμιση υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που ο αριθμός τους προσεγγίζει τις 500.000 και το ποσό που έχει ρυθμιστεί προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ