Εξοικονόμηση κόστους στα αεροδρόμια φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία


Τη δυνατότητα να μετασχηματίσει πλήρως το χώρο των αεροδρομίων, όπως τον ξέρουμε έως σήμερα, έχει η ψηφιακή τεχνολογία. Οι νέες τεχνολογίες αφενός μπορούν να βοηθήσουν τα αεροδρόμια να εξοικονομήσουν κόστη, αφετέρου μπορούν να τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες επιβατών, αεροπορικών εταιρειών και ενδιαφερόμενων μερών. Νέα μελέτη της Amadeus δείχνει ότι η καινοτόμα ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει πολύ περισσότερα από απλά εξοικονόμηση κόστους για τα αεροδρόμια.

Η μελέτη (Airport Digital Transformation), που εκπονήθηκε από την Arthur D. Little, εξερευνά τη μακρόχρονη δυναμική των ψηφιακών τεχνολογιών για τα αεροδρόμια. Προσδιορίζει δε τρεις κατηγορίες τεχνολογιών, πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν τα αεροδρόμια: Τεχνολογίες core enabling, όπως τα big data και η cloud τεχνολογία, Αυτοματοποίηση διαδικασιών και ενοποίηση, όπως το Internet of Things, οι mobile τεχνολογίες και τα έξυπνα ενεργειακά συστήματα και Τεχνολογίες fringe, όπως η εικονική μοντελοποίηση και το blockchain.

Η μελέτη αναγνωρίζει, πάντως και έναν αριθμό εμποδίων για ψηφιακές επενδύσεις, όπως η έλλειψη στρατηγικής σαφήνειας για την ψηφιακή μεταμόρφωση, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών και ζητήματα που σχετίζονται με τις μη ψηφιακές νοοτροπίες εντός του περιβάλλοντος ενός αεροδρομίου. “Η ανάπτυξη των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών, οι αυξανόμενοι περιορισμοί υποδομών και οι υψηλότερες προσδοκίες των ταξιδιωτών έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τα αεροδρόμια: πως να μεγιστοποιήσουν τις υπάρχουσες υποδομές και να παρέχουν πραγματική αξία στα ενδιαφερόμενα μέρη. Και με την πρόβλεψη ότι ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως πρόκειται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, είναι ξεκάθαρη η πίεση για τα αεροδρόμια να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον”, αναφέρει η Amadeus.

H μελέτη
Η μελέτη αποδεικνύει ότι η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει στα αεροδρόμια τα εφόδια για να επιτύχουν τους στόχους. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ο δρόμος προς την ψηφιακή μεταμόρφωση δεν είναι εύκολος. Ωστόσο όλα τα αεροδρόμια, που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν ξεκινήσει ήδη το ταξίδι προς την ψηφιακή εξέλιξη. Το επίπεδο ωριμότητας του καθενός διαφέρει, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι οι προσπάθειες για την ψηφιακή μεταμόρφωση μπορούν να φέρουν πραγματικά ριζοσπαστικά αποτελέσματα. Ενώ υπάρχουν πολλά αεροδρόμια που έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούν ψηφιακές λύσεις για την επεξεργασία επιβατών, θα πρέπει όλα τα αεροδρόμια, όλων των μεγεθών να αντιμετωπίσουν και να υπερπηδήσουν μια σειρά από πολιτισμικά και οργανωτικά εμπόδια, τα οποία καλούνται να αλλάξουν με μια διαρκή δέσμευση προς τη ψηφιακή μεταμόρφωση.

Να σημειωθεί ότι, για τα αποτελέσματα της μελέτης, η Arthur D. Little απευθύνθηκε σε υψηλόβαθμα στελέχη περισσοτέρων από 15 μεγάλων αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο και έλαβε υπόψη απόψεις από μια πληθώρα ειδικών της βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ