Παρελθόν τα πλαστικά μίας χρήσης από το 2021 – Σε ποια θα μπει ειδικό τέλος


Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία, το τέλος της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τους ωκεανούς – H απαγόρευση θα ισχύσει στην ΕΕ από το 2021, και θα αφορά περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων. 

Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά.

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ωκεανούς, επειδή -λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους- ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Έτσι, θα μπει τέλος σε πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ποτηράκια αλλά και στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ, παγούρια για το νερό και ταπεράκι για το φαγητό είναι οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος να χρησιμοποιούν οι πολίτες καθώς τα πλαστικά μιας χρήσης σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, είχε τονίσει πως από το 2021 θα απαγορευθεί εντελώς στην Ελλάδα η χρήση πλαστικών μιας χρήσης.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε έναν δυσκολότερο στόχο καθώς επιχειρεί να τα αποσύρει έναν χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2020 όπου και θα κατατεθεί σχετικό νομοθέτημα.

«Κάθε μέρα που περνάει 39 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες και από αυτά μεγάλο ποσοστό γίνονται τροφή των ψαριών, που καταλήγουν στο πιάτο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την κυκλική οικονομία και τα πλαστικά μιας χρήσης.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακουλών που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων. Παράλληλα, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταχεία υιοθέτηση της οδηγίας της Ε.Ε. για τη σταδιακή μηδενική χρήση των πλαστικών μίας χρήσης (η προθεσμία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο εκπνέει στις 3/7/2021). Θέλουμε αυτό να το πετύχουμε έναν χρόνο νωρίτερα (δηλαδή, τον Ιούνιο του 2020). Δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση στη συνείδησή μας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ποια πλαστικά πρόκειται να αποτελούν σε λίγο παρελθόν;

  • Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα,
  • Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
  • Περιέκτες τροφίμων
  • Κύπελα-Ποτήρια
  • Περιέκτες ποτών
  • Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
  • Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ