Οργή στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν: Τον απειλούν με τα εγκλήματα πολέμου


«Αν είναι ακριβείς (οι αναφορές) και υποθέτω ότι είναι ακριβείς, θα ήταν εγκλήματα πολέμου». Αυτή την απάντηση έδωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ μιλώντας χθες με την δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία τον ρώτησε για τις αναφορές σε εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

«Πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν – σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν η κυβέρνηση της Τουρκίας – θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν». Η δήλωση του εξέπληξε διπλωμάτες και αναλυτές στην Ουάσιγκτον καθώς το αφήγημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι η τουρκική εισβολή ήταν ένας …«καυγάς» μεταξύ …παιδιών, που έσπευσε ο ίδιος και τον σταμάτησε!

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το hellasjournal.com δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου». Είχε επίσης καταγγέλει έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Η χθεσινή του δήλωση στο CNN αποτελεί την πιο σαφή διατύπωση της στάσης του επικεφαλής του Πενταγώνου ότι η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου. Ο κ. Έσπερ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιτρέψει σε μερικά στρατεύματα να παραμείνουν στη νότια Συρία, αλλά ότι σχεδιάζεται να παραμείνουν επιπλέον στρατεύματα σε άλλα μέρη της χώρας. Τα σχέδια ακόμα οριστικοποιούνται, είπε. «Ψάχνουμε ίσως να διατηρήσουμε κάποιες πρόσθετες δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα αρνηθούμε στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και σε άλλους πρόσβαση σε αυτά τα βασικά πετρελαϊκά πεδία και στο κεντρικό τμήμα της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας στο CNN.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν τήρησε πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε: «Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ρωσία για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τις μεθοριακές περιοχές στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας. «Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε σύμφωνα με το NTV. «Θα κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Αν υποχωρήσουμε θα ανοίξουμε τον δρόμο του YPG. Οι υποσχέσεις δεν εφαρμόστηκαν», τόνισε.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας θα αρθούν αν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις. «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (…) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι υλοποιήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας όσον αφορά την αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο.

Η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός λήγει απόψε στις 22.00 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις του. Πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι 1.200-1.300 Κούρδοι μαχητές παρέμεναν ακόμη κοντά στα σύνορα, στην περιοχή όπου η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μαι “ζώνη ασφαλείας”.

Χθες είχε δηλώσει «αν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Αμερική δεν τηρηθούν, θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας από εκεί που την αφήσαμε, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα». Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πάντως ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον είναι σε επαφή ώστε να συμφωνήσουν ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων και ότι η προσωρινή παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή αυτής της εκστρατείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ