Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε ποιοι βρίσκονται πίσω από κάθε ΑΜΣΤΕΛ;


Φωνές και γέλια ακούγονται από μακριά – είμαστε φασαριόζικη παρέα: Τέσσερα ζευγάρια που έχουμε πολύ καιρό να βρεθούμε και πρέπει όλοι να πούμε τα νέα μας σε όλους, ταυτοχρόνως! Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσπαθούμε και να διαλέξουμε το καλύτερο τραπέζι της ταβέρνας που θα καθίσουμε να φάμε. Οι μέρες που μπορούμε να βγούμε με τους παλιούς μας φίλους είναι περιορισμένες και όταν βρισκόμαστε, φροντίζουμε να είναι όλα τέλεια.

Η μόνη εύκολη απάντηση είναι στην ερώτηση «τι θα πιούμε;». «ΑΜΣΤΕΛ φυσικά», αναφωνούν όλοι «μ’ έναν στόμα, μια φωνή»! Σε λίγο, όλοι και όλα τακτοποιήθηκαν στη σωστή τους θέση, τα πιάτα μοιράστηκαν και η απολαυστική μας μπύρα πέφτει στα ποτήρια κάνοντάς τα να μοιάζουν με «χρυσάφι», ενώ ακούγονται πάλι οι φωνές μας δυνατά: «Στην υγειά μας», «Εβίβα», λέμε πάλι φωνάζοντας όλοι μαζί.

Καθώς η παγωμένη μπύρα κατεβαίνει το λαιμό μου, μετά τη γεμάτη ικανοποίηση πρώτη γουλιά, το μυαλό μου ταξιδεύει στη φράση που «πέταξε» τόσο αυθόρμητα ο φίλος μου ο Γιώργος που ζει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό: «Πώς μπήκε στην οικογένειά μας και στα… ποτήρια μας και “τι είναι” στην πραγματικότητα αυτή η μπύρα που προτιμάς»; Όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τη νέα καμπάνια της ΑΜΣΤΕΛ. Γιατί δεν ήξερα «τι είναι», μέχρι που είδα την «καρδιά» της: Το 100% ελληνικό κριθάρι, τους ανθρώπους που το παράγουν και το πώς το προϊόν αυτό γεμίζει με το «χρυσάφι» του το ποτήρι μου.

Οι πρωταγωνιστές είναι σαφέστατα οι άνθρωποι. Οι αγρότες που με το χιούμορ τους μιλούν μέσα από ένα πρωτότυπο «μουσικό» ταξίδι για τη δουλειά τους και μου προκαλούν γέλιο αλλά και συγκίνηση καθώς μιλούν απευθείας και στη δική μου καρδιά. Αναγνωρίζω τις εικόνες του χωριού, τον κάμπο που μοιάζει με χρυσαφένια θάλασσα, την αυθεντικότητα να λάμπει στα μάτια τους και τον μόχθο να αντικατοπτρίζεται στα χέρια τους, χέρια που δουλεύουν τη γη και παράγουν… Ακούω ένα λαϊκό τραγούδι από τα χείλη τους, χείλη που λένε την αλήθεια τους και ανυπομονώ να φτάσει το ρεφρέν για να τραγουδήσω μαζί τους: «Στην καρδιά»!

Μέχρι τώρα, το μυαλό μου δεν είχε ταξιδέψει ποτέ ως την ελληνική ύπαιθρο, εκεί που οι πραγματικοί αγρότες, οι αυθεντικοί ήρωες της παραγωγής, καλλιεργούν το κριθάρι, το συλλέγουν και το παραδίδουν στον οδηγό για να το πάει στο εργοστάσιο, ως ένα από τα παιδιά τους: Με την αγωνία στο βλέμμα, με τη λαχτάρα και την ελπίδα στην καρδιά, ακόμα και με τον πόνο του αποχωρισμού: «Να μας το προσέχεις», λένε στον άνθρωπο που το παίρνει μακριά… Μετά όμως, βλέπω την απόλυτη ικανοποίηση, ευχαρίστηση και περηφάνεια, όταν τελικά κάθονται στο τραπέζι του σπιτιού τους ή στην ταβέρνα του χωριού και απολαμβάνουν τον κόπο τους, πίνοντας ένα ποτήρι από την αγαπημένη τους μπύρα…

Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί και δεν είχα φανταστεί ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μπύρα μου. Μέχρι που «γνώρισα» τον κύριο Παναγιώτη από την Οινόη, με την τραγιάσκα και το μουστάκι του, που πίνει τη μπύρα του χωρίς μεζέ. Τον Κώστα, που απολαμβάνει τη δική του μπύρα στο αγαπημένο του καφενείο, και δεν περιμένει να επισκεφθεί κάποιο… «υπερμοντέρνο» μπαράκι. Τον Δημήτρη, που πίνει την ΑΜΣΤΕΛ του στο χωράφι, ακόμα κι αν έχει 38 βαθμούς και… κύμα! Αλλά και τη Φιλιώ, μια νέα γυναίκα, που ίσως έχει κι αυτή δυο παιδάκια σαν τα δικά μου, που καλλιεργεί το κριθάρι της μπύρας μου και που όταν γνώρισε τον άντρα της, εκείνος είχε άλλες προτιμήσεις, κι αυτή τον… αποπήρε: «Σαν την ΑΜΣΤΕΛ δεν έχει, τι είναι αυτά που μου λες τώρα»!

Άνθρωποι αληθινοί, άνθρωποι σαν εμένα και σαν τους δικούς μου ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για το προϊόν τους κι όλοι με μια φωνή, δηλώνουν πως νιώθουν περήφανοι που πίνουν αυτή την μπύρα από το δικό τους κριθάρι – και φυσικά «επιβάλλουν» γλυκά και σε όλους τους δικούς τους να την προτιμούν κι αυτοί. Γιατί ξέρουν καλά πως η ΑΜΣΤΕΛ, εδώ και 55 χρόνια, ήταν και είναι δίπλα τους, δίπλα σε 2.500 πραγματικούς ήρωες που με κόπο και μεράκι καλλιεργούν κριθάρι σε 170.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, για να δημιουργείται τελικά η αυθεντική μπύρα από 100% ελληνικό κριθάρι. Ήταν και είναι δίπλα τους με το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού για την παραγωγή μπύρας στην χώρα μας, από το 2008 ως σήμερα, που έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών της εταιρίας από ελληνικό κριθάρι, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και των τοπικών οικονομιών σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες αγρότες.

Είναι εκεί, δίπλα τους, καθώς οι εξειδικευμένοι της σύμβουλοι παρέχουν αγρονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία για την αειφόρο χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη σωστή και ασφαλή χρήση των αγροχημικών προϊόντων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες στο χώρο της γεωργίας. Εξάλλου, οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και τα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγγυώνται την ποιότητα της αγαπημένης μου μπύρας.

Ξαναγυρνάω στο «τώρα» από το ταξίδι του μυαλού μου στην ελληνική ύπαιθρο. Το τραπέζι μας έχει γεμίσει πιάτα, και τα μπουκάλια της ΑΜΣΤΕΛ «πηγαινοέρχονται» γεμάτα και άδεια. Σιγοτραγουδώ «Στην καρδιά» και αμέσως οι υπόλοιποι πιάνουν τον στίχο. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια, τα χαμόγελα στολίζουν τα πρόσωπά μας και απολαμβάνουμε τη στιγμή, περήφανοι για την μπύρα μας και για τους δημιουργούς της!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ