Κληρώνει σήμερα η Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία


Μεγάλη… Παρασκευή για την ελληνική οικονομία.
Αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης από την Standard & Poor”s.
Υποχώρησε στο 1,247% χθες το 10ετές ομόλογο.
Τι περιμένει η κυβέρνηση.

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την ελληνική οικονομία, με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να παίρνει θέση για την πορεία τα χώρας. Η αγορά ομολόγων χθες ψήφισε αναβάθμιση, με το σχετικό επιτόκιο να υποχωρεί στα επίπεδα του 1,247% για το 10ετές ομόλογο.

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλες εκτιμήσεις ότι τελικά δεν θα λάβει η χώρα την αναβάθμιση και αυτό θα συμβεί στην επόμενη αξιολόγηση, όταν και θα έχει μπει σε τροχιά το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων Ηρακλής.

Όλοι βέβαια ελπίζουν ότι θα επαληθευτούν όλοι εκείνοι που προσδοκούν αναβάθμιση για την οικονομία. Αν μάλιστα αυτή συνοδευόταν και με ένα θετικό σκεπτικό για τις προοπτικές της αξιολόγησης σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών, η εξέλιξη θα εκληφθεί ως μια ισχυρή ένδειξη της καθαρής πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο συνολικά.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατηρεί χαμηλή βαθμολογία για ελληνική οικονομίας στο Β+, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κατοχυρώσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το τοπίο παραμένει προς το παρόν θολό. Αν και το ευκταίο, για την ελληνική πλευρά, παραμένει αυτό να γίνει σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών, παράγοντες της αγοράς ομολόγων προτιμούν να κρατούν τους τόνους χαμηλά χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή έναν ορίζοντα διετίας.

Το μεγάλο ζητούμενο για τους ξένους οίκους, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, παραμένει η εξασφάλιση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, που είναι και ο παράγοντας ο οποίος θα θωρακίσει, επί της ουσίας την ομαλή εξυπηρέτηση και αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στο μέτωπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% τον επόμενο χρόνο από περίπου 2% φέτος ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η Κομισιόν μέσω των φθινοπωρινών της προβλέψεων αναμένεται να ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις.

Χθες πάντως το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8% και θα προέλθει κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών σε υπηρεσίες, μικρής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών και επιτάχυνση της δημόσιας κατανάλωσης ενώ αναμένει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο στην περιοχή του 2,3% – 2,5%.

Όπως εκτιμά η επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα προέλθει από την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, αποκρατικοποιήσεις και ανόδου στις εξαγωγές.Τι περιμένει η κυβέρνηση

Χείρα βοηθείας από τους οίκους αξιολόγησης και τις αναβαθμίσεις τους χρειάζεται η ελληνική αγορά για να ξεφύγει μια και καλή από το τέλμα των προηγούμενων ετών και να κοιτάξει υψηλότερες κορυφές. Η ταχύτητα και η συχνότητα των αναβαθμίσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι η επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Γιατί αφενός θα βάλει τις τραπεζικές μετοχές σε θέση οδηγού της ανόδου και αφετέρου θα στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι πραγματικά κάτι αλλάζει μετά από χρόνια απαξίωσης. Όσο οι τράπεζες θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων θα φέρνει πιο κοντά την εγχώρια αγορά με τους ξένους επενδυτές.

Τέλος μία ακόμη σημαντική επιδίωξη για την Ελλάδα είναι η αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου σε «επενδυτική βαθμίδα». Είναι η εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει πολλές θετικές για την εγχώρια αγορά.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ