Ο Ερντογάν απαιτεί από τις ΗΠΑ την παράδοση του επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων


Τη παράδοση του επικεφαλής των συριακών κουρδικών δυνάμεων απαιτεί από τις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον χαρακτηρίζει τρομοκράτη που καταζητείται.

Ο Ερντογάν εννοεί τον Μαζλούμ Άμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, τόνισε πως η «Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται» και έχει εκδοθεί σε βάρος του «κόκκινη ειδοποίηση» της Interpol.

Μέσα στην εβδομάδα πάντως μια ομάδα αμερικανών Γερουσιαστών προέτρεψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει το ταχύτερο βίζα στον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να μπορέσει να πάει στις ΗΠΑ και να συζητήσει με αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον του ΙΚ, οι ΣΔΔ διέθεταν την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους της στη βορειοανατολική Συρία, ότι πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον των ΜΠΛ την 9η Οκτωβρίου.

Τη 16η Οκτωβρίου ο Μαζλούμ Αμπντί είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μυστική οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί πως η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μπήκε σε νέα φάση έντασης μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη (23.10.2019) ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχει στον Λευκό Οίκο με τον Ερντογάν τη 13η Νοεμβρίου όντως θα γίνει.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι θα πάει πράγματι να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ