Βολιβία: Δεύτερο γύρο υπόσχεται ο Μοράλες αν διαπιστωθεί νοθεία στις εκλογές


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεσμεύθηκε χθες ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη χώρα αν βρεθούν αποδείξεις για νοθεία στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Ο Μοράλες, είναι ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στην εξουσία στη Λατινική Αμερική και ο μοναδικός που απέμεινε από μια ομάδα αριστερών ηγετών που είχαν αναδειχθεί την περασμένη δεκαετία.

Επέβλεψε μια περίοδο σπάνιας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής. Όμως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας και οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν σε διεθνές επίπεδο για τη διαδικασία της καταμέτρησης απειλούν να στοιχειώσουν την προσεχή θητεία του στην προεδρία (2020-2025) και να σπιλώσουν τη φήμη του ως δημοκρατικού ηγέτη.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση των ένοπλων δυνάμεων, ο Μοράλες προσκάλεσε όλες τις πλευρές που τον προτρέπουν να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου – ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, ΕΕ – να πάρουν μέρος στη διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματος των εκλογών.

«Ας κάνουμε ανακαταμέτρηση, ψήφο προς ψήφο», δήλωσε ο Μοράλες στην εκδήλωση, στην περιοχή Κοτσαμπάμπα. «Θα πάρω μέρος (στον έλεγχο). Αν διαπιστωθεί πως διαπράχθηκε νοθεία, την επομένη θα προκηρύξουμε δεύτερο γύρο», δεσμεύθηκε.

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του Μοράλες, ο βασικός αντίπαλός του στην αναμέτρηση, ο κεντρώος Κάρλος Μέσα, πρώην πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε ότι υποστηρικτές του συγκροτούν επιτροπή για να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η κυβέρνηση της Βραζιλίας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Βολιβίας, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νίκη του Μοράλες ωσότου ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να επαληθεύσει το αποτέλεσμα στον έλεγχό του, που δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Η ΕΕ και ο ΟΑΚ έχουν ήδη προτρέψει τον Έβο Μοράλες να οργανώσει δεύτερο γύρο, για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους σε τμήματα της πρωτεύουσας Λα Πας φωνάζοντας «νοθεία», καθώς οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κατά τον πρόεδρο, η αντιπολίτευση, «με ψέματα και τεχνάσματα, παροτρύνει το μίσος και τον ρατσισμό».

Ωστόσο στην ομιλία του ο Μοράλες, πρώτος αυτόχθονας που αναδείχθηκε στην προεδρία, απέκλεισε κάθε «πολιτική διαπραγμάτευση». «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα γίνει καμία πολιτική διαπραγμάτευση, εδώ τηρούμε το Σύνταγμα και σεβόμαστε το κόμμα που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές», είπε ο αρχηγός του Κράτους, που ασκεί την εξουσία από το 2006.

Κατά τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή την Παρασκευή, ο Μοράλες συγκέντρωσε 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα υποψήφιοι.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ