Βλέπει Ράμα ο Μητσοτάκης – Γιατί δεν έρχεται στην Ευρω-αραβική Σύνοδο ο Ζάεφ


Αφορμή για συναντήσεις με το βλέμμα στα Βαλκάνια αποτελεί για τον πρωθυπουργό η 4η Ευρω-αραβική Σύνοδος, η οποία διεξάγεται σήμερα (29.10.2019) και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει σήμερα και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής, ωστόσο θα έχει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις στο Μαξίμου με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας, ενώ θα συναντήσει επίσης τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Το γαλλικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μοιραία στρέφει τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα. Σε αυτήν, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς τον Αλβανό ομόλογό του ότι η Αθήνα ασφαλώς και θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αλλά ως απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό προβάλλει ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και μάλιστα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα. Άλλωστε, όπως και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, έτσι και για την Αλβανία ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό των αξιών και των αρχών της ΕΕ και την αντίστοιχη συμπεριφορά.

Click4more: Καραμανλής: Μεγάλες εθνικές προκλήσεις μπροστά μας

Το ίδιο μήνυμα έχει έτσι αποδέκτες και στα Σκόπια, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην Αθήνα. Αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Ευρω-αραβικής Συνόδου και μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον κ. Μητσοτάκη για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε το γαλλικό «non» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020 ανέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ δεν πρόκειται να συζητηθεί νωρίτερα από το Μάρτιο κι έτσι απομένει θεωρητικά αρκετός χρόνος, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ζυμώσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να εξασφαλιστεί η τήρηση αυτών των προϋποθέσεων. Ειδικά δε για την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών σε ζητήματα όπως τα εμπορικά σήμερα, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως θα επιδιωχθεί και η βελτίωσή της, σε σημεία όπου αυτό είναι εφικτό.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ν’ αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και ως μιας χώρας που αποτελεί σύνδεσμο για την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και γενικότερα τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ