Κακοκαιρία Γηρυόνης: Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να βρίσκεται πάνω από το Ιόνιο μετά τις 6 με 7 το απόγευμα

Η μεγάλη ένταση των αναμενόμενων φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», την καθιστούν δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα, όπως προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στο κεντρικό μαγκαζίνο του σταθμού, ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς επισήμανε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε γενική επιφυλακή, έχουν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ μετά τις πέντε το απόγευμα θα υπάρχει διαρκής σύσκεψη με στόχο το συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, ο κ.Χαρδαλιάς επισήμανε ότι και οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες και άσκοπες μετακινήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτισθεί από τη Γραμματεία τόσο για την αντιμετώπιση των βραχείων συνεπειών των πλημμυρών, όσο και των δασικών πυρκαγιών, που αναμένεται να παρουσιασθούν αναλυτικά αύριο.

Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, τα σχέδια αυτά έχουν αποσταλεί ήδη σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και περιφράφεται αναλυτικά η αρμοδιότητα καθενός εξ αυτών σε περίπτωση πλημμύρας ή δασικής πυρκαγιάς, ώστε κανείς στο εξής να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία απραξίας ή αμέλειας το θολό τοπίο στο ποιός είναι αρμόδιος για τι.

Πώς θα κινηθεί το κύμα της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες έως την Τρίτη.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την κακοκαιρία, το οποίο τις πρωινές ώρες της Κυριακής είχε κέντρο στην Κορσική.

varometriko

Σήμερα βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ένα μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές/καταιγίδες) του “Γηρυόνη”, έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/11

xartis-1

Οι φάσεις του φαινομένου

1η φάση: Την Κυριακή 24/11 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

2η φάση: Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής 24/11 και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/11 μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 25/11, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί.

xartis-2

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ