Πολιτικό σκάνδαλο στην Ιταλία για τα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων

Διαστάσεις ευρύτερου πολιτικού σκανδάλου προσλαμβάνει πλέον η άρνηση της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Σκίo, κοντά στη Βιτσέντσα, στη βόρειο Ιταλία, να εγκρίνει την πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στο κεντροαριστερό Pd να τοποθετηθούν επιμνημόσυνες πέτρες στους δρόμους της πόλης με τα ονόματα των πολιτών της – θυμάτων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως τονίζει στην τοπική εφημερίδα “Giornale di Vicenza”, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας Αλμπέρτο Μπερτόλντο, πρωτοβουλίες αυτού του είδους «εγκυμονούν κινδύνους να προκαλέσουν περισσότερο μίσος και διχόνοιες. Ας αφήσουμε τα θύματα να κείνται εν ειρήνη». Ενώ άλλο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της ίδιας παράταξης, δηλώνει πως «δεν είναι σωστό να μνημονεύουμε κάποιους ενώ να παραμελούμε άλλους».

Η απόρριψη αυτή, που έγινε δυνατή χάρη στην αποχή της ξενοφοβικής Λέγκας από την ψηφοφορία, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ιταλία. Η Γερουσιαστής με το κόμμα της «Ζωντανής Ιταλίας» του Ματέο Ρέντσι, Ντανιέλα Σμπρολίνι, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και τόνισε πως «το Σκίο πρέπει να έχει το θάρρος να θυμάται. Όποιος χάνει τη μνήμη του, χάνει και το μέλλον του».

Αντιδράσεις και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο του Βένετο, όπου ο επικεφαλής του PD Στέφανο Φρακάσο τόνισε πως «η πλειοψηφία απέρριψε την αξιοπρέπεια της πόλης». Ενώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκληθεί μεγάλη αντίδραση στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει αυτή την ελάχιστη υπενθύμιση του μαρτυρίου 14 πολιτών του Σκίο, που αποτελεί σαφώς το αποτέλεσμα διακρίσεων, με τη δικαιολογία πως αυτή η υπενθύμιση «διαιρεί».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ