Γιούνκερ: «Πεινάω» η τελευταία του λέξη ως Πρόεδρος

Ο Γιούνκερ φύλαγε για την τελευταία μέρα τις βολές κατά του Μακρόν, αλλά και την αποκάλυψη ότι το κινητό του υπεκλάπη από τις υπηρεσίες δύο χωρών. Ίσως προχώρησε στις αποκαλύψεις γιατί… πείναγε.

Αν και κουρασμένος, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είχε κέφια στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτήν όχι μόνον καταφέρθηκε κατά της αλλαγής του τρόπου επιλογής Προέδρου της Κομισιόν που “επέβαλε” ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα υποκλοπής μέσω του κινητού του τηλεφώνου!

Όμως οι αποκαλύψεις δεν ήταν το μόνο εντυπωσιακό στην τελευταία συνέντευξή του, αφού ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την ολοκλήρωσε εξίσου εντυπωσιακά: λέγοντας “Πεινάω!”.

Συγκεκριμένα ο Γιούνκερ επέκρινε δριμύτατα το τέλος που έβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν στο σύστημα των spitzenkandidaten, που θεσπίσθηκε το 2014 για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν. «Η ιδέα να μην επαναληφθεί ο spitzenkandidat το 2019 ήταν λάθος», δήλωσε. «Ήταν μια μικρή δημοκρατική πρόοδος και την καταργήσαμε για σκοτεινούς λόγους», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Η ευθεία βολή του Γιούνκερ απευθυνόταν στον Γάλλο πρόεδρο, δηλωμένο αντίπαλο αυτού του συστήματος που θεσπίσθηκε από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιλέγεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μακρόν αρνήθηκε φέτος αυτό το σύστημα και απέρριψε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο που είχε οριστεί από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφηγήθηκε ένα περιστατικό σχετικά με την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου του, το 1997, από τις υπηρεσίες των προέδρων των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Το Nokia μου είναι σήμερα προστατευμένο, όμως τότε μπορούσε να υποκλαπεί», ανέφερε ο Γιούνκερ και εξήγησε: Όταν είχε φθάσει το 1997 στο Παρίσι για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση, είχε υποχρεωθεί να αλλάξει ξενοδοχείο. «Μέσα στη νύχτα, ο Μπιλ Κλίντον μου τηλεφώνησε για να μου μιλήσει για ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Airbus και την Boeing. Εξεπλάγην πολύ, επειδή με κάλεσε στη σταθερή γραμμή του νέου ξενοδοχείου μου, ενώ ούτε καν η αντιπροσωπεία μου δεν ήξερε ότι είχα αλλάξει ξενοδοχείο. Και εξεπλάγην πολύ και την επομένη, όταν άκουσα τον Ζακ Σιράκ να μου λέει, όταν με υποδέχθηκε στο Ελιζέ: “Ο τρόπος με τον οποίο μίλησες στον Κλίντον, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη οφείλει να μιλάει στους Αμερικανούς”», είπε ο Γιούνκερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Σιράκ θα μπορούσε να γνωρίζει τι ανέφερε ο Γιούνκερ στον Κλίντον μόνον “υποκλέπτοντας” το κινητό του τηλέφωνο!

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαινόταν κουρασμένος. Αναρρώνει από μια λεπτή επέμβαση για ανεύρυσμα αορτής και υποχρεώθηκε να αναβάλει για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου την παράδοση καθηκόντων στη Γερμανίδα διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στις 9 Δεκεμβρίου θα γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ