ΗΠΑ: Ραγδαίες εξελίξεις – «Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή Τραμπ

Εγκρίθηκαν οι δύο κατηγορίες με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, με το ερώτημα της αποπομπής του από το ύπατο κρατικό αξίωμα.

H Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, με πλειοψηφία 23 βουλευτών έναντι 17, ενέκρινε τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας, όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από πλευράς του αρχηγού του κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον η διαδικασία παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία της αποφασίσει να παραπέμψει τον πρόεδρος των ΗΠΑ σε δίκη, ο Τραμπ θα δικαστεί από τη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου. Με δεδομένο ότι στο σώμα πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μία πιθανή εξέλιξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, χρειάζεται να καταδικαστεί με τις ψήφους τουλάχιστον των δύο τρίτων των γερουσιαστών (67 στους 100), κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 53 γερουσιαστές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται από το Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε: «Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here