Χιλή: Ο ΟΗΕ ζητά διώξεις σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς για τη χρήση βίας

Για υπέρμετρη βία των αστυνομικών δυνάμεων στη Χιλή κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ζητά μάλιστα να ασκηθούν διώξεις σε βάρος αστυνομικών και στρατιωτικών.

Η αστυνομία και ο στρατός στη Χιλή χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων– για τις οποίες πρέπει να ασκηθούν διώξεις, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τεκμηρίωσε έναν «ανησυχητικό αριθμό» 345 ανθρώπων που υπέφεραν από «οφθαλμικά τραύματα» αφού χτυπήθηκαν από σφαιρίδια που εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά των διαδηλώσεων. Περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρήκαμε πως η συνολική διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε με έναν ουσιαστικά κατασταλτικό τρόπο», δήλωσε η Ίμα Γκέρας-Ντελγκάδο, επικεφαλής της ομάδας αποστολής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here