Εορδαία: Με 6 μέτρα δοξάρι και βάρος 400 κιλά, είναι η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο

Αυτή η ποντιακή λίρα σπάει… ρεκόρ. Ζυγίζει 400 κιλά, έχει δοξάρι με μήκος 6 μέτρα, και η δαπάνη για την κατασκευή της ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ!

Τετρακόσια κιλά είναι το βάρος της μεγαλύτερης στον κόσμο ποντιακής Λύρας, αυτή της Πενταβρύσου, από ξύλο, ύψους 6,67 μέτρων, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες, και φυλάσσεται, σε κτήριο του χωριού, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Πενταβρύσου Γιάννη Πασσαλίδη, η εξέλιξη των εργασιών, αποδείχθηκε ότι είναι μία διαδικασία αρκετά απαιτητική, υπήρχαν ιδιαιτερότητες, καθοριστικής σημασίας λεπτομέρειες για να προσιδιάζει με το πρωτότυπο, τη λύρα που έφερε ο Ισάακ Πασσαλίδης από το Παρπούτ του Πόντου, χρησιμοποιώντας πανάκριβα υλικά, ανθεκτικά ξύλα, βερνίκια μεγάλης διάρκειας ώστε το δημιούργημα να «αντισταθεί» στη φθορά του χρόνου, εσωτερικά ενισχύθηκε με πολλές ποσότητες κιλοδοκού, ενώ θα συντηρείται κάθε τρία χρόνια με την καθοδήγηση εταιρείας που παρέχει συμβουλές για τη διατήρηση ανάλογων έργων.

Το δοξάρι της Λύρας είναι στα 6 μέτρα και κατασκευάστηκε κατόπιν ειδικής παραγγελίας σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη ενώ καταβλήθηκε υπερπροσπάθεια για να βγει από το χώρο, λόγω του μήκους αλλά και του βάρους του. Το ενδιαφέρον του δημιουργού Νίκου Κοσμίδη, στρέφεται πλέον στη βάση, επί της οποίας θα τοποθετηθεί η Λύρα που θα πρέπει να είναι ενισχυμένη και σταθερή, ώστε να «σηκώσει» το βάρος και τον όγκο της, ενώ, για τη μεταφορά της χρειάζονται 20 άτομα.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ