Διπλωματικός αναβρασμός για τη Λιβύη μετά το «ναυάγιο» στη Μόσχα – Το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα


Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου η Διάσκεψη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη.

Στη Σύνοδο του Βερολίνο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Βασικός στόχος της διαδικασίας είναι μία ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για μία κυρίαρχη Λιβύη», καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσκληση να παραβρεθούν στην Διάσκεψη έχουν λάβει και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Το σενάριο, ωστόσο, να ανταποκριθούν θετικά φαντάζει απίθανο, ειδικά μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δίχως να υπογράψει την συμφωνία για εκεχειρία και, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε αυτή την απόφαση με παρότρυνση και της Αιγύπτου.

Αυτή η κίνηση του Λίβυου στρατάρχη φαίνεται ότι «χάλασε» τα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντάς τον σε δυσχερή θέση και μένει να αποδειχθεί εάν η Ρωσία ουσιαστικά ή μονάχα επιφανειακά επεδίωξε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι πραγματικές προθέσεις όλων των εμπλεκομένων -και μη- , κατά πολλούς, θα φανούν την Κυριακή στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, πάντως, δουλεύουν πυρετωδώς για την προγραμματισμένη Διάσκεψη, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει αισιόδοξος παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. «Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Χάικο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων», σημείωσε.

Το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα από πλευρά της, μέσα σε αυτό το κλίμα και με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, είχε εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτισιώτης σε δηλώσεις του, πριν την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά: «Το ζητάμε σε όλους τους τόνους».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο. «Είναι ήττα της διπλωματίας μας αν αποδειχθεί ότι η Αλγερία μπήκε εκ των υστέρων στη Συνοδό της Κυριακής και εμείς μείναμε απέξω» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος είναι ότι η Τουρκιά θα κατοχυρώσει παράνομο μνημόνιο σε μεταπολεμική Λιβύη». «Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

To «ναυάγιο» της Μόσχας

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Οι Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Το κλίμα στην διάσκεψη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν. Τα πράγματα φαίνεται να πήραν άσχημη τροπή όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ αισθάνθηκε πως πιέζεται περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η θέση του. Άλλωστε ο στρατός του έχει ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Λιβύη και βρίσκεται ήδη σε προάστια της Τρίπολης, ενώ ο Σάρατζ έχει εγκλωβιστεί στην πρωτεύουσα. Αρχικά ζήτησε μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά στο τέλος αποχώρησε.

Ο λόγος για ο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως εντοπίζεται στον άνθρωπο που ήθελε να αποκομίσει και τα περισσότερα οφέλη και να εμφανιστεί στην διεθνή κοινότητα ως ειρηνοποιός. Ο Ταγίπ Ερντογάν λέγεται πως ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από την Τρίπολη κάτι το οποίο έθετε τον Λίβυο στρατηγό ουσιαστικά σε υποχώρηση. Για άλλη μία φορά ο Χαλίφα Χαφτάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες τάχθηκε κατά της Τουρκίας εγκαλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της Λιβύης.

Ερντογάν: Ο Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια

Η αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters- μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Σάρατζ

Παράλληλα, συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είχε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έφτασε από τη Μόσχα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV το απόγευμα της Τρίτης (14/01), επικαλούμενο ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ